• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Republici Srpskoj ne manjka novca za Lokalne izbore

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Sudeći prema podacima nadležnih institucija, novca za Lokalne izbore koji su raspisani za jesen ove godine, u Republici Srpskoj neće manjkati.

 lokalni izbori 2020 finansiranje  Izvor: Tanjug/AP/Ahn Young-joon

Kako su za Mondo pojasnili u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, Izbornim zakonom BiH je propisano da se u budžetu grada i opštine obezbjeđuju sredstva za rad opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, odnosno da se,kako kažu, u budžetu entiteta i kantona, između ostalog obezbjeđuju nedostajuća sredstva za finansiranje ovih obaveza.

„Odlukom o usvajanju budžeta za 2020. godinu, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, na poziciji transferi jedinicama lokalne samouprave za lokalne izbore ima planirana sredstva za te namjene“, istakli su u u ovom Ministarstvu.

Podsjećanja radi, Lokalni izbori 2020.godine su raspisani 7. maja ove godine, iako su se u javnosti pojavila oprečna mišljenja da li će datum njihovog održavanja biti 4.oktobar, ili će ipak, zbog novonastale situacije, biti odgođeni.

Možda će vas zanimati

Takođe su nedavno u Centralnoj izbornoj komisji BiH saopštili da su se zbog činjenice da Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020.godinu još nije usvojen, te da samim tim nisu ni osigurana finansijska sredstva za organizaciju i sprovo]enje Lokalnih izbora, obratili Ministarstvu finansija i trezora BiH sa zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi.

„Centralna izborna komisija BiH  je zaprimila dva dopisa Ministarstva finansija i trezora BiH. U prvom dopisu navedeno je  da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine. Ovo je obrazloženo na način da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, utvrđena budžetska rezerva u iznosu od 3.428.000 KM na godišnjem nivou i da je to znatno manje od iznosa potrebnog za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine“, istakli su tada u CIK-u. 

Dodali su da su u drugom dopisu iz Ministarstva finansija i trezora BiH da je u trenutku sačinjavanja dopisa Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u proceduri usvajanja.

Centralna izborna komisija saopštila je danas da će na sjednici u srijedu, 20. maja, razmatrati n problematiku sprovođenja ovogodišnjih lokalnih izbora. 

Sjednica, na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda, zakazana je za 11.00 časova.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Sramota je u ovoj krizi trositi pare za izbore. Predlazem da predizborne kampanje ne bude, a da svaka opstina odrzi izbore volonterski. Neka vam rade besplatno rade oni koje ste pozaposljavali preko stranaka. Imate ih sigurno na pretek, jer od rata nema postenih konkursa, zaposljavalo se samo preko veze. Pa zasluzili ste da vam odrade izbore.

Vetgo

@Xy Svaka čast na komentaru

Vetgo

A za sve ostalo manjka novca

Das

Kako da manjka, vlast je slatka, love do krova a valjalo bi opstinarima svih proviniencija uvaliti sebe ili svoje familije u Gradsku izbornu komisiju i par hiljada maraka dobiti i kroz tu stavku. Treba zabraniti pljackanje naroda i pare od izbora podijeliti narodu po 500KM svima da se ljudi malo oporave od Korone

MONDO REPORTAŽE