• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidović: RS će preduzeti korake, ako CBBiH ne odblokira novac MMF-a

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović kazala je danas da će Republika Srpska preduzeti određene korake ako Centralna banka BiH danas ne donese odluku o deblokadi novca od MMF-a.

 Vidović: RS će preduzeti korake, ako CBBiH ne odblokira novac MMF-a Izvor: Vlada RS

Ona je precizirala da će se sačekati današnja sjednica UO Centralne banke BiH , a ako se “ništa ne pomjeri sa mrtve tačke”, RS će preduzeti korake.

Precizirala je da bi od 330 miliona evra sredstava MMF-a, RS trebalo pripasti 244 miliona KM.

"Već više od mjesec dana stoje sredstva u Centralnoj banci BiH, a kamate teku za oba entiteta. Mi smo nekoliko puta tražili da se taj problem riješi, ali nismo uspjeli. Poslali smo instrukciju CBBiH za dio sredstava koji pripada RS. Danas zasjeda UO CBBiH. Tada ćemo znati rezultate tog sastanka i znati da li se išta pomaklo sa mrtve tačke.  Ako ne bude, mi moramo preduzimati korake. Vidjećemo sa pravobraniocima koji su prvi koraci koji bi se mogli preduzeti", rekla je Vidović.

Ona je kazala da ne zna šta je tačno problem, ali da je svakako „nerazuman“.

"U pismu potpisanim sa MMF-om tačno je određen procenat raspodjele. Sljedeći sporazum smo potisali ministri oba eniteta, BiH i guverner, gdje se govori da je guverner zadužen da raspodjeli ta sredstva. Procenat je 37,5 odsto RS, 62,5 odsto FBiH i jedan odsto Brčkom. Nismo smatrali da će biti ijedan problem. Obećali su nam iz MMF-a da će najkasnije do kraja aprila sredstva biti na računima", kazala je Vidović.

Ona je rekla da se „iz određenih stranaka“ traži da Savjet ministara BiH sada donosi novu odluku.

"I FBiH traži svoja sredstva. Zaista je nerazumljivo gdje je onda problem. Rekla bih možda da se politika tu upetljala", dodala je Vidović .

Ona je pojasnila da do sada sve aranžmane koje su  imali, nije bilo moguće isplatiti samo jednom entitetu, te da je jedino sada EBRD izrazio spremnost da, ukoliko postignu  dogovor , bude isplaćena tranša samo jednom entitetu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE