• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad trgovine, prevoza roba i putnika u RS, rastao jedino avio promet

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Zavod za statistiku RS objavio je podatke o prometu u trgovinama na malo u aprilu, kao i prevoza roba i putnika, iz kojeg je evidentan značajan pad.

 Pad trgovine, prevoza roba i putnika u RS, rastao jedino avio promet Izvor: Guliver/Getty /Thinkstock

Statističari upozoravaju da je pandemija virusa Covid-19 zahtijevala uvođene određenih epidemioloških mjera, a jedna od njih je bila i zabrana obavljanja trgovinske djelatnosti za pojedine privredne subjekte.

"Očekivano, to se odrazilo i na pad prometa u trgovini na malo. U aprilu je došlo i do značajnijeg pada cijena nafte i naftnih derivata, što je dodatno uticalo na pad prometa kod privrednih subjekata čija je djelatnost trgovina nafte i naftnih derivata", navodi se.

Možda će vas zanimati

Ukupan promet u trgovini na malo u aprilu 2020. godine u odnosu na mart 2020. godine, posmatran u tekućim cijenama, manji je za 23,9 odsto, a u stalnim cijenama manji je za 17,5 odsto.

Sa druge strane, indeks prometa uslužnih djelatnosti ostvario je nominalni pad od osam odsto u odnosu na prosjek 2019. godine.

Najveći rast prometa zabilježen je u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima i to 114,8 odsto, te informacionim uslužnim djelatnostima od 45,8 odsto.

Najveći pad, očekivano, bilježi se u djelatnostima agencija za zapošljavanje (86,2%) i putničkih agencija i tur-operatora (59,5%).

"To je posljedica direktnog uticaja širenja bolesti COVID - 19", ocjenjuju iz Zavoda za statistiku RS.

Kada je u pitanju drumski i željeznički saobraćaj, trećina privrednih subjekata zbog novonastale situacije čak nije mogla da Zavodu dostavi popunjene obrasce, zbog čega će aktuelni izvještaji naknadno biti revidirani.

Prema trenutno dostupnim podacima, prevoz robe bilježi pad od oko 25 odsto, promet teretnih vozila za 20 procenata, a broj prevezenih putnika je prepolovljen.

"U gradsko-prigradskom saobraćaju, u periodu januar-mart 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine, ukupni pređeni put autobusa manji je za 67 odsto", stoji u izvještaju o statistici u RS za prvo ovogodišnje tromjesečje.

Interesantno je da u istom periodu jedino avio saobraćaj bilježi rast.

"Promet na aerodromima Republike Srpske u prvom tromjesečju 2020. godine bilježi rast u odnosu na isti period prethodne godine. Broj letova stranih aviona bio je veći za 24,3 odsto, dok je broj letova domaćih aviona bio veći za 21,4 odsto. Broj prevezenih putnika stranim avionima bio je veći za 21,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine", navodi se u publikaciji Zavoda za statistiku RS.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE