• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela sjednica: Poslanici RS raspravljaju o Rezoluciji o žrtvama fašizma

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, počela je danas u Banjaluci.

 počelo skupšinsko zasjedanje NSRS Izvor: Narodna skupština RS

Skupštinsko zasjedanje se, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, održava u zgradi Vladi Republike Srpske.

Zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika koji traže da se raspravlja o spomenutoj rezoluciji , koju je nedavno usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske potpisali su poslanici klubova SNSD, DNS, DEMOS, SPS, Ujedinjene Srpske, NDP, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika. Opozicija je bila protiv posebne sjednice parlamenta Srpske o navedenoj temi.

U obrazloženju se navodi da je „neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba“. Od Narodne skupština Republike Srpske se tražimo da zauzme stav po ovom pitanju, značajnom za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini.

Možda će vas zanimati

 Igor Žunić, šef Kluba SNSD-a kazao je tokom obraćanja  na početku zasjedanja da se ne smije dozvoliti revizija istorije kroz političke institucije BiH.

- Ne smijemo dozvoliti reviziju istorije kroz političke institucije BiH. Nekolicina poslanika iz RS dala je saglasnost na sramno prekrajanje istorije, vrijeđanje žrtava rata i svih onih koji sud ali doprinos u borbi za osobođenje našeg naroda protiv najvećeg zla koje nas je zadesilo u 20. vijeku. NSRS i institucije RS imaju obavezu da čuvaju uspomene na žrtve srpskog naroda i obavezuju sve predstavnike iz RS da u svojim aktivnostima njeguju istinu njeguju isitnu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda. NSRS treba da odbaci rezoluciju i zauzme jedinstven stav i usvoji zaključke koji će biti opšte obavezujući za sve institucije i građane RS. Molim vas danas, sve zajedno, da vodimo konstruktvinu raspravu i ne otvaramo druge teme, te da na ovoj značajnoj sjednici dođemo do zajedničkih stavova. Nemojte da falsifikujemo istoriju zbog dnevno- političkih potreba - kazao je Žunić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je, u  uvodnom obraćanju, kazao da onaj ko se bavi javnim poslovima u RS, nije naivan da ne razumije sadržaj spomenute rezolucije.

- Ne raspravmo o namjerama , nego onome što je crno na bijelo u formi rezolucije pred nama. Rezolucija PD PSBiH je nepotreban politilki dokument i nije ga trebalo usvajati iz više razloga. Iako ju je usvojio samo jedan dom, a nadam se da je Dom naroda PS BiH neće ni razmatrati i iako je na snazi manje od 10 -15 dana, izazvala je već sukobe, podjele i razdode kako u BiH, još više u RS. To me kao predsjednika NSRS vrijeđa i boli - istakao je Čubrilović.

On je dodao da donosioci spomenute “dolijevaju ulje na vatru i poslije je gase benzinom”.

-Uvjerena sam da je rezolucija nepotrebna, naročito iz perspektive RS. RS i NSRS su 22. oktobra  2015. donijeli Deklaraciju o genocidu NDH tokom Drugog svjetskog rata. Prevedena je na sedam svjetskih jezika i rečeno je sve što se trebalo i moglo reći u jednom aktu, o genocidu u NDH i stradanju našeg srpskog naroda - rekao je Čubrilović.

Čubrilović je zamolio sve za sabornost, toleranciju, posvećenost istini i pravdi.

Zatražio je i da se usvoji stav u kojem NSRS, ne samo jasno deklariše političku volju da ova rezlolucija nije izbalansiran politički  dokument, nego i da donese zaključak kojim preporučuje svim poslanicima i strankama iz RS koji imaju predstavnikena bh. nivou,  da odbace rezoluciju i predlože PS BiH da usvoje deklaraciju koju je donijela ranije NSRS.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE