• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Oštra nula": Smanjiti cijenu prevoza

Udruženje građana "Oštra nula" iz Banje Luke sljedeće sedmice će pokrenuti peticiju da bi se smanjila cijena mjesečne karte u gradskom prevozu.

 "Oštra nula": Smanjiti cijenu prevoza  Izvor: MONDO

Razlog za pokretanje ove akcije je, kažu iz ovog udruženja, to što građani Banje Luke koji su nezaposleni plaćaju punu cijenu mjesečne karte za javni gradski prevoz, što je mnogima od njih ogroman izdatak.

"Cijena zajedničke karte kod svih prevoznika iznosi 48 KM za jedan mjesec, a nezaposleni Banjalučani nemaju pravo na popust koji imaju penzioneri, učenici i studenti", podsjetila je aktivistkinja "Oštre nule" Dražana Lepir.

"Paradoksalno je da nezaposleni, kojih je najviše u našem gradu, plaćaju mjesečnu kartu u javnom gradskom prevozu kao da su zaposleni. Karta je ionako skupa, a kamoli za one koji nemaju nikakve prihode. Jedina beneficija koju imaju nezaposleni jeste socijalno i zdravstveno osiguranje, koje ostvaruju preko Zavoda za zapošljavanje", rekla je Lepirova, najavljujući da će članovi ove organizacije zajedno sa građanima Banje Luke raditi na tome da se loš standard nezaposlenih bar na ovaj način malo poboljša.

Prema riječima portparola Administrativne službe Grada, Milenka Šajića, sporazumom o formiranju cijene karte na gradskom području predviđena je subvencija za penzonere, đake i studente, što rade autoprevoznici, dok besplatne karte imaju roditelji poginulih boraca i slijepa lica s pratiocima.

"Postoji jedinstvena formula uz pomoć koje se izračunava cijene karte, pa kako se mijenjaju parametri tako se mijenaju cijene karata", kazao je Šajić, potvrdivši da se autoprevoznici moraju pridržavati tog sporazuma koji su sklopili sa Gradom.

Jedan od parametara, dodaje on, koji utiče na promjenu cijene karte u gradskom prevozu jeste cijena nafte, koja učestvuje u formiranju cijene karte od 15 odsto.

"Što se tiče najavljene peticije "Oštre nule" mogu samo reći da ne prodaje Grad te karte, već prevoznici. Ne možemo mi privatnim preduzećima na takav način diktirati šta da rade. Kad dođe ta inicijativa, onda ćemo tek moći o njoj da se izjasnimo", prokomentarisao je Šajić.

Iz banjolučkog preduzeća "Autoprevoz" su kazali da se radnička karta odnosi na sve korisnike mjesečnih karata koji ne ostvaruju subvencije, kao što su penzioneri i đaci.

"Stvar je terminološke prirode, gdje se termin radnička karta koristi za karte u slobodnoj prodaji, a to se odnosi i na radnike i na one koji nisu zaposleni, a ne zahtijeva se nikakav dokaz za kupovinu karte", rekli su iz ovog preduzeća, dodajući da za ovakve karte nije predviđen popust.

Iz drugog banjolučkog preduzeća koje prevozi putnike u javnom saobraćaju "Bočac turs" kazali su da Grad Banja Luka formira cijene mjesečnih karata za javni gradski prevoz i da oni na to ne mogu uticati.

"Naša je obaveza da se tih pravila pridržavamo, a nema naznaka da bi se cijene u dogledno vrijeme mogle smanjiti", ističu ovom preduzeću.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE