• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turkovićeva i Dačić: BiH otvara konzulat u Novom Pazaru

Autor SRNA

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i želi dobru saradnju sa vlastima BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

 Bisera Turković Ivica Dačić sastanak Izvor: MONDO, Lana Stošić

Dačić je, na konferenciji za novinare u Beogradu sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković, rekao da je Srbija, koja želi dobre odnose sa BiH, suštinski zainteresovana za stabilnost u regionu.

On je rekao da je BiH jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je spoljnotrgovinska razmjena u prošloj godini iznosila približno dvije milijarde evra.

Pročitajte i ovo

"Nadam se da ćemo ove godine to i premašiti", rekao je Dačić i naglasio da dvije zemlje imaju obostrani interes za razvoj niza infrastrukturnih projekata.

Dačić je rekao i da je Srbija opredijeljena da sva otvorena pitanja iz prošlosti rješava dijalogom i razgovorom, a isti stav je o tom pitanju iznijela i Turkovićeva u ime BiH.

Ona je rekla da BiH i Srbija imaju dobre odnose koje treba njegovati da bi bili još dinamičniji i čvršći.

Turkovićeva je zahvalila Srbiji što je odbrila da BiH otvori Generalni konzulat u Novom Pazaru, podsjetivši da je Srbija ranije otvorila svoje konzulate u Banjaluci i Mostaru.

Ona je rekla da je sa Dačićem razgovorala i o migrnatskoj krizi, ukazavši da su obje zemlje opredijeljene da štite svoje interse.

"Nažalost, kao Mađari ne možemo da riješimo pitanje migranata i tu moramo razgovarati i sa EU i sa zemljama iz kojih dolaze", rekla je Turkovićeva.

Upitana o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i obilježavanju 11. jula u Srebrenici, Turkovićeva je rekla da, zbog virusa korona, još nije izvijesno kako će se sve to tačno dešavati.

"Srebrenica je bila nešto što se nije smjelo dogoditi i što se nikada više i nikome ne smije desiti", rekla je Turkovićeva i naglasila da oni koji su odgovorni treba da budu individualno kažnjeni kako se to nikada više ne bi ponovilo.

Dačić i Turkovićeva razgovarali su i o problemima u vezi isplate stare devizne štednje, o graničnoj liniji između dvije zemlje, kao i o problemima nestalih.

Sagovrnici su, kako su prenijeli novinarima, razgovarali i o međusobnoj podršci dvije zemlje u međunarodnim organizacijama.

Turkovićeva je prvi ministar koji je po slabljenju virusa korona u Beogradu razgovarala sa Dačićem.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE