• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki ambasador u BiH: Kineska 5G oprema nije bezbjedna, nudimo našu

Autor mondo.ba

Ambasador SAD u BiH, Erik Nelson, nakon sastanka sa ministrom komunikacija u transporta u Savjetu ministara BiH, objavio je da BiH ne bi trebalo da uvozi kinesku 5G opremu. Umjesto toga, on nudi američku.

 Srn2019-10-4_1720711_0.jpg Izvor: Srna/Bernard Milošević

Ambasador Erik Nelson objavio je na svom zvaničnom LinkedIn profilu da je razgovarao sa ministrom komunikacija i transporta Vojinom Mitrovićem gdje se dotakao i teme 5G mreža, a američki ambasador upozorio je "na potencijalnu štetu koja može nastati uvođenjem kineskih servisa i tehnologija."

"Veoma je važna sigurnost podataka i komunikacija obavljenih preko 5G mreže, a američka vlada se zalaže za to. Vrlo je bitno da se ne koristi oprema koju proizvode Huawei, ZTE ili drugi nepovjerljivi proizvođači (kineske kompanije) koji bi mogli zloupotrebiti telekomunikacione servise građana, biznisa i vlasti. Američke kompanije zainteresovane su da donesu svoje znanje i tehnologiju u BiH i pomognu”, napisao je ambasador Nelson, prenosi Fokus.ba.

Kineski ministar za industriju i informatizaciju Miao Vei je 25. svibnja objavio da se trenutno u Kini svake sedmice izgradi više od 10 hiljada 5G baznih stanica.

Najveća kineska telekomunikaciona kompanij "Huawei" svjetski je lider u 5G tehnologiji, ali SAD vrše pritisak na svoje saveznike i druge zemlje kako bi "Huawei" dodale na crnu listu.

Vašington je zabranio američkim firmamA poslovanje s "Huaweijem" bez posebnog odobrenja. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aco

mars dzkukelo jenda nudite vi to nekome drugome

MONDO REPORTAŽE