• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev poslanika SNSD

Autor SRNA

Ustavni sud BiH odbacio je danas zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.

 Ustavni sud BiH odbacio zahtjev poslanika SNSD Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ustavni sud razmotrio je zahtjev 28 poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a BiH i ocijenio da nije nadležan za odlučivanje u ovom slučaju.

Ustavni sud je na plenarnoj sjednici naglasio da se u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost opšteg akta, već ustavnost, ako su ispunjeni uslovi koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

"Imajući u vidu tvrdnje iz zahtjeva u pogledu neustavnosti i nezakonitosti osporene odluke, koje se odnose na produženje trajanja mandata izabranih predstavnika, nemogućnost odgađanja izbora u cijelosti, razloge za odgađanje izbora zbog nemogućnosti glasanja i nepridržavanje roka do kojeg se izbori mogu odgoditi, Ustavni sud smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda", navodi se u saopštenju.

SNSD je 26. maja uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke CIK-a da izbori budu odgođeni za 15. novembar.

Lokalni izbori u BiH bili su zakazani za 4. oktobar, ali ih je CIK prolongirao za 15. novembar.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE