• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanjem viza RS ostaje bez doktora?

Viznom liberalizacijom izgubićemo stručnjake, valuta će se naći na udaru i prijeti nam inflacija, upozoravaju eksperti.

 Ukidanjem viza RS ostaje bez doktora? Izvor: MONDO

Dok se obični ljudi raduju ukidanju viznog režima i hrle na šaltere da izvade nove pasoše, eksperti ukazuju i na probleme koje je odluka Brisela donijela BiH.

Stručnjacima su sada otvorena vrata da zauvijek napuste svoju zemlju, u kojoj ne mogu da pristojno žive od svog rada, kaže za "Dnevni avaz" Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Evropska vrata BiH su tek odškrinuta, što znači da nije otvorena i mogućnost zaposlenja u zemljama EU. I pored toga, Femić je uvjeren da će RS za šest mjeseci izgubiti znatan postotak ljekara, elektroinžinjera, tehnologa...

Tu ocjenu on zasniva na činjenici da zemlje EU trebaju radne i sposobne ljude, o čemu svjedoči, kako dodaje, i podatak da Češka u ovom trenutku nudi posao neograničenom broju stručnjaka različitih profila.

"RS je već spala na svega oko 2.000 ljekara u javnom zdravstvu i privatnoj praksi, pa je ovaj dio BiH po broju medicinara i iza Albanije. Prema normama Svjetske zdravstvene organizacije, trebalo bi nam još toliko, a mi ćemo izgubiti i ovo što imamo. Budite sigurni da će se slično desiti i u svim drugim vitalnim sektorima u državi", tvrdi Femić.

Činjenica da, uprkos ukidanju viza, boravak u zemljama EU ostaje ograničen znači da na destinacije u šengenskoj zoni možemo uglavnom samo kao turisti.

"To sada znači i stvaranje uslova za odliv deviza, odnosno slabljenje marke ili potpuno uništenje domaće valute. To, dalje, može dovesti do narušavanja finansijsko-ekonomskog sistema naše zemlje. No, te posljedice nećemo osjetiti tako brzo, ali trebamo ih biti svjesni", kaže za "Dnevni Avaz" ekonomista Aleksa Milojević.

On ukazuje i na neefikasnu kontrolu iznošenja novca i na mogućnost odliva radne snage, prije svega visokoobrazovanih ljudi. "Sve ove stavke donijeće nam inflaciju zbog obimnije zarade deviza koje će biti trošene u BiH", tvrdi Milijević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE