• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija na video-samitu: Zapadni Balkan ima značajan razvojni potencijal

Autori mondo.ba Autori RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija učestvovao je na video-samitu lidera zemalja zapadnog Balkana posvećenom unapređenju regionalne ekonomske saradnje i privlačenju stranih investicija, u organizaciji Atlantskog savjeta iz Vašingtona.

 Srn2020-7-29_1625414_4.jpg Izvor: Savjet ministara BiH

Razgovarano je o evropskom investicionom paketu te evropskom putu zemalja zapadnog Balkana. Ideja je da se samit održava jednom mjesečno.

Tegeltija je ukazao na značaj unapređenja regionalne saradnje, kao preduslova za efikasnije povezivanje tržišta, naglasivši da region zapadnog Balkana, uprkos svim izazovima sa kojima se susreće, ima veoma značajan razvojni potencijal, prenosi RTRS.

On je istakao opredijeljenost Savjeta ministara evropskom putu BiH, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, ukazavši na potrebu intenzivnije saradnje zemalja zapadnog Balkana sa Evropskom unijom kao najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom.

Tegeltija je pozdravio namjeru Evropske unije da intenzivira angažman na svim nivoima kako bi podržala privredni i društveni napredak zemalja zapadnog Balkana, te istakao potrebu što hitnijeg pokretanja velikog investicionog ciklusa u cilju brzog odgovora na krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Tegeltija je naglasio da je regionalna ekonomska integracija snažan pokretač ka članstvu u Evropskoj uniji i time pristupanje jedinstvenom evropskom ekonomskom pristoru, istakavši da ključni prioritet zemalja zapadnog Balkana treba da bude stvaranje regionalne ekonomske zone koja će omogućiti razvoj privrednih kapaciteta, ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je rekao da je ulaganje u digitalizaciju jedno od najvažnijih pitanja.

"Vrlo je važno da se skrati čekanje na granici jer ono povećava troškove transporta robe a time i cijenu same robe, čime se ugrožava konkurentnost",  rekao je on.

Na samitu su učestvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE