• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki peti student želi napustiti BiH!

Svaki peti student u RS planira da napusti BiH nakon završenog studiranja, dok je njih 45,9 odsto još neodlučno!

 Svaki peti student želi napustiti BiH! Izvor: MONDO

"Nezavisne novine" pišu da samo trećina studenata smatra da će ostati u BiH, podaci su istraživanja Unije studenata RS objavljeni povodom Svjetskog dana studenata.

Takođe, zabrinjavajući podaci su da čak 37 odsto studenata sebe ne smatra Evropljaninom, dok je 41 odsto suprotnog mišljenja.

Milan Petković, predsjednik Unije studenata RS, kazao je da zabrinjava podatak o velikom broju studenata koji bi napustili BiH po završetku studija, ali i visok procenat neodlučnih po tom pitanju.

"Veliki je broj onih koji se premišljaju i zato na njih treba uticati i na sve načine pokušati zadržati", kazao je Petković.

Inače, istraživanje je sprovedeno u oktobru i novembru na uzorku od 992 studenta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Bijeljine i Foče.

Istraživanje je pokazalo i da su studenti neinformisani, jer je tek 25 odsto studenata pročitalo Zakon o visokom obrazovanju, a tek 13 odsto Zakon o studentskom standardu, iako su to ključni zakoni vezani za studente.

"Četvrtina studenata u RS je neodlučna i nema svoj stav i to je zabrinjavajuće, jer student kao mlad čovjek mora znati šta želi, tako da moramo ohrabriti studente da kažu svoja mišljenja", kazao je Petković.

Bojan Grebenar, generalni sekretar Omladinskog savjeta RS, kazao je da veliki broj onih koji bi napustili BiH po završetku školovanja govori o tome kakvu perspektivu mladi vide na ovim prostorima.

Milan Branković, student iz Banjaluke, kazao je da bi po završetku studija gotovo sigurno napustio BiH, posebno ako bi imao dobru priliku za to.

Ovo istraživanje je pokazalo i da je polovina ispitanih studenata stanje u visokom obrazovanju u RS ocijenila prosječnom ocjenom tri.

Takođe, skoro polovina ispitanika studira u mjestu stanovanja i živi kod roditelja, što znači da studenti nisu još samostalni, dok je svaki treći ispitanik podstanar, a tek petina živi u studentskim domovima.

Zabrinjavajući podatak je i da 85 odsto studenata finansiraju roditelji, a samo njih 13 odsto se izdržava radeći povremeno, dok 20 odsto studenata nije sigurno ili ne zna da li fakultet koji pohađaju ima licencu za rad.

Još jedan alarmantan podatak istraživanja je i da tri odsto ispitanih studenata svakodnevno puši marihuanu.

Komentarišući rezultate istraživanja Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, rekao je da su studenti ocijenili stanje u visokom obrazovanju ocjenom koju bi i on lično dao.

"Zadovoljan sam sa dijelom rezultata koje smo danas čuli i ohrabruje činjenica da su studenti uglavnom zadovoljni nastavnim procesom", rekao je Stanić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE