• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ima preglomazan državni aparat

Na nivou BiH postoji 87 zajedničkih institucija u kojim je više od 22.000 zaposlenih, što je za zemlju ovih mogućnosti preglomazan servis.

 BiH ima preglomazan državni aparat Izvor: MONDO

Zbog toga treba razmišljati o redukciji onih tijela koja su se pokazala neefikasnim, a na prvom mjestu trebalo bi umanjiti broja vojnika u Oružanim snagama BiH, na koje otpada gotovo polovina zaposlenih, i koji uzimaju trećinu ukupnog budžetskog kolača, piše "Fokus".

Prema mišljenju koje vlada u Republici Srpskoj (RS), potrebno je preispitati rad nekih institucija na nivou BiH, kako bi njihova uloga bila redefinisana, ili dovedena u mjeru u kojoj neće opterećivati građane BiH. "Fokus" navodi da Agenciju za javne nabavke nazivaju "generatorom neefikasnosti", te da su među suvišnim i Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, ali i Kancelarija za veterinarstvo.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, ocijenio je da 87 institucija jeste hobotnica koja se u posljednjih 15 godina protivustavno razmnožila.

"Istovremeno, Hrvatska koja je pred prijemom u EU, a ušla je u NATO, prije koji mjesec, odlučila je da počne ukidati državne agencije. Eksperti kažu da se mora kresati javna potrošnja. Nije razumljivo da se u dvije susjedne sobe odvijaju tako suprotni procesi. Ali jeste razumljivo da se i ovdje počnu ukidati ti članci pantljičare koja je stvorena da bi BiH sama sebi postala veća u malom ogledalu", rekao je Vasić.

Borislav Bojić, novoizabrani poslanik SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH, navodi da sve političke opcije iz RS smatraju da je neophodno smanjivati javnu potrošnju na nivou BiH, naročito kada su u pitanju Oružane snage BiH, dok Ivo Miro Jović, delegat u Domu naroda, kaže da je BiH izuzetno skupa i totalno nefunkcionalna.

Gostimir Popović, politički analitičar, podsjetio je da je Dejtonskim sporazumom definisano svega devet zajedničkih institucija, te da sadašnji broj treba smanjiti na racionalan nivo u skladu s svjetskim tendencijama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE