• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Pitanje Srpske u Vašingtonu nameće neko sa strane

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Amerikanci znaju dobro šta su uradili u BiH.

 Amerikani Vašington Dodik Republika Srpska  Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

 Kazao je  da rukovodstvo Srpske ne zahtijeva da se na razgovorima u Vašingtonu ili bilo gdje uz Kosovo i Metohiju pokrene i pitanje Srpske, ali će ostati uporan da Srbiju informiše o svemu što se dešava u Republici Srpskoj jer mu je to obaveza.

"Dakle, da li će pitanje Republike Srpske potegnuti u Vašingtonu ili negdje drugdje - moram da kažem da neko sa strane nameće to pitanje. Ako se pruži prilika, možda se upotrebi neka argumentacija, ali ne tražimo niti zahtijevamo da to tako bude", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon zajedničkog sastanka rukovodstva Srbije i Srpske u Beogradu.

On je podsjetio da je Republika Srpska nastala 9. januara kao nezavisna država.

"Ušla je u građanski rat da odbrani svoju državu, a unijela je samostalnost i teritorijalni integritet u ono što se zove BiH. Mi tako vidimo. Amerikanci to vide drugačije", rekao je Dodik.

On je ponovio da je Srpska zahvalna što je u jednom trenutku stvorena pozicija da se uspostavi Dejtonski sporazum, ali da nije zahvalna na kršenju Dejtonskog sporazuma i da je o tome pričano i na današnjem sastanku i u posljednjih deset godina.

Možda će vas zanimati


"Oni su kreirali ponašanje visokog predstavnika. Bio je obavezan međunarodni konsenzus za bilo kakvo ponašanje visokog predstavnika, a naravno da ga nije bilo. Ne želimo da opteretimo bilo šta Srbiju u tom pogledu, ali neću prestati, ostaću uporan da Srbiju informišem o svemu šta se dešava jer to smatram svojom obavezom", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naveo da će sa dokumentom koji je danas predočen Vučiću upoznati Zagreb kao i ostale garante Dejtonskog sporazuma.

Dodik je poručio da podržava stav Vučića u vezi sa Kosmetom, da može da svjedoči da je Vučić veoma posvećen položaju srpskog naroda i srpske države, kao i da je Vučić pitanje Kosmeta stavio kao svoj prioritet, dok je, kada je Vučić dolazio na vlast, to pitanje bilo "gotovo".

On je naglasio da je danas jasno da nema statusa Kosova bez saglasnosti Srbije i da je to ogroman politički kapital.

"Moramo da sarađujemo u vezi sa statusom, ali vjerovati međunarodnoj zajednici ja sam davno prestao. Iako je mala Republika Srpska, u političkom smislu uvijek sam pokušao da izvučem maksimum. Sjećam se da je Kosovo promovisalo standarde statusa, pa se onda preko noći pojavilo priznanje“, rekao je Dodik.

On je naglasio da treba znati da su SAD priznale Kosovo, ali i nezavisnu BiH vrlo brzo nakon što je Alija Izetbegović proglasio nezavisnost, pa su onda shvatili da ona tako ne može da funkcioniše.

"Priznanje nezavisnosti BiH od SAD tog vremena značilo je inicijalnu kapislu za građanski rat u BiH. Na svu sreću ovdje danas nema rata, ali politički razgovori postoje. Podržavam, dakle stav predsjednika Vučića i njegovu posvećenost", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE