• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS bojkotuje dan državnosti

Nebojša Radmanović neće učestvovati u obilježavanju dana državnosti BiH zbog toga što BiH nema zakon o praznicima.

 RS bojkotuje dan državnosti Izvor: MONDO

Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić za danas su zakazali proslavu i prijem povodom dana državnosti, dok predsjedavajući Nebojša Radmanović neće učestvovati u obilježavanju ovog datuma zbog toga što BiH nema zakon o praznicima.

Savjetnik za informisanje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Đorđe Latinović izjavio je da Radmanović neće prisustvovati proslavi i prijemu, kao što to nije radio ni prethodnih godina, jer ne postoji zakon o praznicima BiH koji bi regulisao ovu materiju.

"Pošto ovo nije regulisano Radmanović ne učestvuje u takvim protokolarnim aktivnostima", rekao je Latinović za "Fokus".

Predsjedavajuća Doma naroda BiH Dušanka Majkić podsjetila je da su predstavnici srpskog naroda u vlasti na nivou BiH pokušavali u nekoliko navrata da se postigne dogovor o praznicima, ali da nije bilo uspjeha zato što Bošnjaci ne prihvataju nikakve dogovore.

Prema njenim riječima, licemjerno je slaviti praznik države koju su oni uništili.

BiH nikada nije proglasila dan svoje državnosti, nema zakon o državnim praznicima, niti ijedan službeni glasnik BiH 25. novembar prepoznaje kao dan državnosti, tako da danas nije dan državnosti BiH, niti je ona dobila status države na zasjedanju ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Tadašnja BiH bila je samo jedna od federalnih jedinica Jugoslavije stvorene na zasjedanju AVNOJ-a, a ne država kako se to danas pokušava falsifikovati, a pogotovo je nemoguće dokazati državni kontinuitet BiH na osnovu jednostrano uvedenog državnog praznika, navodi se u saopštenju.

"Onima koji, slaveći ovaj dan, pokušavaju da podvale istorijske neistine i svojoj i međunarodnoj javnosti, preporučujemo da još jednom pregledaju službene glasnike, pročitaju istorijske čitanke i svakako pogledaju Dejtonski sporazum. Svi predstavnici međunarodne zajednice koji pridaju značaj ovom nepostojećem prazniku ustvari doprinose podjeli BiH", poručeno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Srbi u BiH, kako se navodi, bili su predvodnici i nosioci antifašističkog pokreta, kome su se naknadno priključivali i ostali, u većem broju tek kada je bila izvjesna pobjeda antifašističkih snaga.
"Mi se ne odričemo i nikada se nećemo odreći svoje antifašističke prošlosti, na čijim temeljima danas imamo i RS. Uostalom, najviše srpskih života ugrađeno je u stvaranje nekadašnje Jugoslavije, čiji je BiH bila samo jedan od šest sastavnih dijelova. Ali ne pristajemo da se prekrajanjem istorijskih činjenica, bez naše saglasnosti, ovaj dan nameće kao dan državnosti. Danas je 25. novembar, četvrtak, običan radni dan u BiH", navodi se u saopštenju.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mirko Okolić smatra da praznike na nivou BiH prvo treba usaglasiti, te da prije toga srpski predstavnici ne mogu da praznuju dan državnosti koji kao takav ne postoji u zakonskim aktima.

"Ne mogu bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH ni očekivati da srpski predstavnici vlasti prisustvuju prijemu povodom 25. novembra, jer ne postoji zakon o praznicima u BiH. Bošnjaci ne smatraju praznikom potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma za koji mislim da je veoma bitan, jer je BiH donio mir i uređenje zemlje", istakao je Okolić.

Novoizabrani poslanik DNS-a u Predstavničkom vijeću BiH Petar Kunić rekao je da bi u svakoj pravnoj državi trebalo da postoji zakon o praznicima, pojasnivši da u državi u kojoj postoji vladavina prava postoje i zakoni, te da se ne može pretpostavljati neki praznik a da on nije zakonom predviđen.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je da BiH nema zakon o praznicima, zbog čega 25. novembar nije opšteprihvaćen i istakao da je "ovaj datum prevaziđen u vremenu obilježavanja ZAVNOBiH-a".

On je rekao da predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović zbog toga što BiH nema zakona o praznicima ni danas ne prisustvuje obilježavanju 25. novembra kao druga dva člana Predsjedništva.

"U BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima. Postoji samo entitetski u iz Republike Srpske /RS/, a Federacija BiH, na neki svoj način, obilježava praznike", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Radojičić, koji je funkcioner SNSD-a, kaže da ova stranka apsolutno poštuje i baštiti tradiciju antifašističke borbe, ali da je 25. novembar vezan za državu i vremena koja su nestala u procesu dislosucije bivše Jugoslavije.

"Zato smatramo da je ovaj datum prevaziđen u vremenu obilježavanja ZAVNOBiH-a, jer je o njemu konkretno riječ", podsjetio je Radojičić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je obilježavanje 25. novembra kao dana državnosti današnje BiH još sporno, jer je to datum koji pripada istoriji zemlje koje više nema.

"Iz tog razloga i postoji praksa da se u jednom dijelu BiH taj datum obilježava kao dan državnosti, a u drugom ne. Smatram da će to ostati tako sve dok se ne definišu zajednički praznici u BiH, ali na principu konsenzusa", izjavio je Đokić.

On je dodao da ima pozitivno mišljenje o 25. novembru, kao danu kada je utvrđena politička podloga za izgradnju nove Jugoslavije, ali da se uloga tog datuma iz nekih drugih razloga prenaglašava, a zanemaruje ono što je bila istorija BiH u proteklih 20 godina.

"BiH je dobila važan datum u svojoj novijoj istoriji, a to je 21. novembar, kada je potpisan Dejtonski sporazum, kome ove godine nije dat značaj, iako je to, u stvari, jubilej, odnosno 15 godina kako ova zemlja živi u miru", istakao je Đokić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE