• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovljen 1981. godine.

 Dan borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: MONDO

Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja kršenje, narušavanje i onemogućavanje njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i fizičkog, psihičkog i seksualnog integriteta.

Nasilje nad ženama podrazumijeva svaki čin rodno zasnovanog nasilja koje za ishod ima fizičku, seksualnu, psihološku povredu žene, uključujući i prijetnje takvim radnjama, prisilu ili lišavanje slobode, u javnosti ili u privatnom životu.

Oblici rodno zasnovanog nasilja uključuju nasilje u porodici, seksualno zlostavljanje, silovanje, seksualno uznemiravanje, trgovinu ženama i djevojčicama, nasilnu prostituciju i tradicionalne prakse koje nanose štetu ženama.

To je globalni fenomen, koji pogađa žene i djevojčice širom planete, u svim državama i kulturama, bez obzira na društveno uređenje, religiju, vrijednosti i stavove.

Prema procjenama UN, jedna od tri žene širom svijeta je izložena nekom od oblika rodno zasnovanog nasilja. Žene u starosnoj dobi od 15 do 44 godine češće umiru kao žrtve rodno zasnovanog nasilja nego od raka, malarije, saobraćajnih nesreća i ratnih dešavanja.

U Republici Srpskoj Džender centar - Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS prati stanje sa aspekta zakonodavstva i prakse sprečavanja i suzbijanja rodno zasnovanog nasilja i o tome analizira i izvještava Vladu i druga nadležna tijela, te predlaže i inicira mjere za unapređenja primjene postojećeg zakonodavstva.

Ove godine Džender centar RS provodi kampanje "Bijela vrpca - Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama" i "Porodica bez nasilja", u periodu od 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, a u okviru međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama".

Prema podacima ovog centra, u proteklih 10 godina u RS počinjeno je 96 ubistava u porodici. Od toga 56 ubijenih su žena. Žene, žrtve porodičnog nasilja, čine više od 30 odsto ukupnog broja ubijenih lica u RS.

U sigurnim kućama u RS u 2010. godini smješteno je ukupno 119 žena i 138 djece.

Ujedinjene nacije su zvanično prepoznale 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, datum je predložen na Prvom feminističkom skupu za Latinsku Ameriku i Karibe koji je održan u Bogoti od 18. do 21. jula 1981. godine.

Ovaj datum je izabran kako bi se obilježilo ubistvo sestara Mirabal (Patria, Minerva i Marija Tereza) koje se dogodilo 25. novembra 1960. godine. Sestre Mirabal su ubili pripadnici režima diktatora Rafaela Trujila u dominikanskoj Republici. 1999. godine.

"16 Dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" je međunarodna kampanja koju je pokrenuo prvi Institut za globalnožensko liderstvo i podržao Centar za žensko globalno liderstvo 1991. godine.

Učesnici Kampanje obilježavaju datume između 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava kako bi simbolično povezali nasilje protiv žena sa ljudskim pravima i naglasili da takvo nasilje predstavlja kršenje ljudskih prava.

BiH se globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" priključila 2001. godine, a nevladine organizacije pojedinačno od 1997. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE