• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Modriča: Otvoren prvi Muški centar u BiH

U Modriči je danas otvoren prvi Muški centar u Republici Srpskoj i BiH.

 Modriča: Otvoren prvi Muški centar u BiH Izvor: MONDO

U njemu će se provoditi psiho-socijalni rad sa nasilnicima, da bi im se terapijskim, savjetodavnim, edukativnim i rekreativnim radom pomoglo da prevaziđu agresivnost, depresivnost i destruktivne emocije.

Centar će za sada djelovati u okviru Udruženja građana "Budućnost", ali je namjera da on u budućnosti bude samostalan.

Otvaranjem centra obilježeno je 10 godina rada sigurne kuće u Modriči, 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, te početak Globalne kampanje "16 dana aktivizma".

Direktor Udruženja "Budućnost" Gordana Vidović rekla je da će se lobiranjem u zajednici nastojati da usluge Centra dobrovoljno koriste svi muškarci, prvenstveno oni koji se nasilnički ponašaju, kao i počinioci nasilja kojima je nadležna institucija izrekla zaštitnu mjeru psihosocijalnog tretmana.

Ona je dodala da je inicijativa za otvarnje Muškog centra pokrenuta u saradnji sa Džender centrom Vlade RS i partnerskom organizacijom "Ijamanen".

Prema njenim riječima, sigurna kuća u Modriči opravdala je postojanje uprkos brojnim teškoćama, posebno u prvim godinama rada.

U Modriči je danas održan i okrugli sto "Karika koja nedostaje" o temi "Obaveze institucija sistema u provođenju normativno-pravnih standarda za sprečavanje i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja" na kojem je istaknuto da je zaštitu zbog nasilja u porodici od 2000. godine, kada je u Modriči osnovana prva sigurna kuća u RS, zatražilo 2 015 osoba, od kojih 1 028 žena i 1.189 djece.

U radu okruglog stola učestovali su predstavnici Džender centra RS i Federacije BiH, udruženja žena iz Bijeljine, Banjaluke i Tuzle, švajcarske organizacije "Ijamanen", Centra za socijalni rad, osnovnih i srednjih škola, Doma zdravlja, Zavoda za rehabilitaciju hroničnih duševnih bolesnika "Jakeš" i Policijske stanice iz Modriče, te brojni gosti iz Šamca, Doboja, Petrova i Dervente.

Predstavnica organizacije "Ijamanen" Maja Lončarević rekla je da je "karika koja nedostaje" u sprečavanju nasilja u porodici rad sa muškarcima.

"Ako bi se prepoznali njihovi problemi, koji ih dovode do toga da budu nasilni, i zajedno sa njima razvila strategija kako poboljšati samokontrolu i naučiti alternativne mehanizme u velikoj mjeri bi bilo spriječeno nasilno ponašanje", ocijenila je Lončarevićeva.

Prema njenim riječima, "Ijamanen" je od početka rada sa lokalnim partnerskim organizacijama "Budućnost" u Modriči i "Viva žene" u Tuzli razvijala sistemski pristup u rješavanju problema nasilja u porodici, odnosno u pružanju podrške žrtvama nasilja, kao i zagovaranju promjene postojećih i usvajanja novih zakona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE