• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon sastanka s liderima EU i Vučićem: Palmer iz Brisela stiže u Sarajevo

Autori Agencije Autori mondo

Specijalni izaslanik američkog Stej Department za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer dolazi u posjetu Sarajevu gdje će se sastati sa zvaničnicima BiH.

 Metju Palmer Sarajevo ambasada BiH Izvor: Printscreen

Palmer će u Bosnu i Hercegovinu stići iz Brisela, gdje je obavio niz razgovora s evropskim zvaničnicima, ali i s regionalnim liderima poput predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mediji u Sarajevu prenose da će Palmer imati više važnih političkih susreta, uključujući i razgovore s političkim liderima i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Agencija Fena pozivajući se na ''Dnevni avaz'' piše da će u srijedu Trampov specijalni izaslanik imati susret sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH, i Radovanom Viškovićem, premijerom Republike Srpske.

Osim toga, očekuje se da će Palmer imati i više direktnih kontakata s ključnim političkim akterima i to posebno nakon značajnih događaja u cijeloj regiji. To se posebno odnosi na sporazum koji je u Bijeloj kući potpisan između predsjednika Vučića i predstavnika institucija iz Prištine, Avdulaha Hotija.

Očekuje se da Palmer pošalje poruke podrške reformi i napretku BiH na evropskom putu i istakne značaj članstva u Sjevernoatlanskoj alijansi. Takođe, očekuje se da će Palmer sa liderima u BiH razgovarati o ekonomskim pitanjima, posebno u pogledu borbe protiv posljedica pandemije koronavirusa.

''Nije isključeno da se razgovara o ustavnim promjenama, s obzirom na to da se približava tačno 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma," piše Avaz.

Nova tema: Ambasada u BiH u Izraelu

Srpski Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas u NSRS da će već u toku dana uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti ambasada BiH iz Tel Aviva u Jerusalim i da će o tome obavijestiti Palmera kada dođe u Sarajevo.

"Očigledno da je to visoki interes SAD, vidjeli smo to...Zamislite da se u pregovoru Beograd - Priština nalazi stavka ambasada. Zašto mi, ako nam je stalo do podrške, ne bismo to uradili? Dolazi i Palmer (Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan) u srijedu pa ću reći da (želimo) da preselimo ambasadu BiH," kazao je Dodik danas na posebnoj sjednici NSRS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE