• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik CIK-a: Memoranduma nema, ali saradnja će se nastaviti

Autor mondo.ba

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH rekao je da je memorandum o razmijevanju između CIK-a i IFES-a, koji je danas glasanjem odbacila NSRS, trebalo da bude samo formalizacija dugogodišnje saradnje, a da će se ta saradnja nastaviti.

 Željko Bakalar odluka NSRS CIK IFES Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

''IFES djeluje u BiH od prvih poratnih izbora kada je djelovao u okviru OSCE-a, a nakon toga je vrlo živo sarađivao sa izbornom administracijom jer je radio na jačanju kapaciteta izborne administracije. Ne stoji da je to neka nova aktivnost, nova saradnja", pojasnio je on za N1.

Prema njegovim riječima, saradnje će se nastaviti bilo da je memorandum potpisan ili ne.

"Ja sam pokušao na sjednici Predsjedništva da gospodinu Dodiku objasnim o čemu se konkretno radi, međutim moj lični utisak i ljudi koji su bili na sjednici, je čini mi se da je on odluku već donio unaprijed da će pokrenuti to pitanje," kaže Bakalar.

Pročitajte i ovo

Pojasnio je šta sadržava memorandum, kazavši da nema nikakve veze sa sajber kriminalom.

"Memorandum samo govori o jačanju suradnje između IFES-a i CIK-a po mnogim pitanjima. Suština je da IFES je međunarodna agencija za iborne sisteme u preko 145 zemalja svijeta. Djeluje u svim zemljama regiona, pomaže jačanju izborne administracije, radi na pitanjima povećanja povjerenja građana u sam izborni sistem i izborni proces. Jača izbornu administraciju i po pitanju IT sektora. Znate da je u Crnoj Gori pokušan sajber napad na jedan od domena koji se tiču izbora, da su to stvari koje se u ovo vrijeme dešavaju. Po tom pitanju jača kapacitete i ljudske i tehnološke kroz davanaje određenih sajber stručnjaka. Konkretno, nisu bili u pitanju sajber stručnjaci koji dolaze iz SAD-a, nego je bio jedan domaći stručnjak i jedan stručnjak iz Francuske. Radilo se na tom pitanju i to je bilo prije dvije-tri godine kada to niko nije problematizovao," kazao je.

Bakalar tvrdi da Dodikovi navodi da će Amerikanci upravljati izbornim spiskovima ne odgovaraju činjenicama.

"Radi se i jačanju kapaciteta CIK-a da se unaprijede sistemi ažuriranje biračkih popisa, za šta je CIK po zakonu i nadležan," istakao je.

Podsjećamo, NSRS je danas dvotrećinskom većinom podržala izjavu čana Predsjendištva BIH Milorada Dodika kojom se potvrđuje da je odluka o memorandumu CIK-a i agencije IFES donesena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 27. avgusta 2020, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE