• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Izetbegovićevo ponašanje ovaj put ''neće proći''

Autor SRNA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Dragan Čović izjavio je danas da priča lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome je jedan od naroda u BiH većina ili manjina predstavlja grubo kršenje Ustava BiH.

 Dragan Čović Bakir Izetbegović Izvor: YouTube/Screenshot

"Ovaj put neće proći način ponašanja Izetbegovića i drugih koji tako misle," rekao je Čović.

Komentarišući izjave Izetbegovića koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH i sporazuma koji su potpisali SDA i HDZ BiH u Mostaru, Čović je rekao da ga zabrinjava nivo odnosa prema datoj riječi i pruženoj ruci ili potpisanom sporazumu.

Možda će vas zanimati

"Sporazum koji smo potpisali precizirao je da će SDA i HDZ od 17. septembra do 17. decembra dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja, da bi se onda naredne godine, koja nije izborna, sve to završilo u parlamentarnoj proceduri. Međutim, komentar Izetbegovića poslije našeg sastanka ukazao je na neka potpuno drugačija promišljanja", rekao je Čović novinarima u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Čović ističe da po pitanju potpisanog sporazuma nema pojašnjenja, jer je ovog puta uz potpisnike bilo šest svjedoka, a i javnost je sve odmah imala na uvid.

"Obavezali smo se da će se nakon izbora u Mostaru biti održan sastanak. Nadam se da će mnogo stvari biti riješeno u naredna dva mjeseca i da neodgovorna bošnjačka politika, odnosno politika predstavnika tih stranaka, neće izazvati nepotrebnu reakciju i zaštitu interesa hrvatskog naroda u BiH", rekao je Čović.

On je poručio Izetbegoviću da je priča o tome da je jedan od naroda većina ili manjina grubo kršenje Utava BiH.

"Prejavno smo iznijeli taj sporazum i da sada neko kaže da ne bi to. Ne može tako. Imamo Ustav i zakone i dok ne bude drugi taj se mora poštovati. Ono što mogu reći, ovaj put neće proći način ponašanja Izetbegovića i drugih koji tako misle. Ovdje nema manjina i većina", poručio je Čović

On dodaje da je siguran da će svi njegovi partneri stati iza stava da se mora osigurati legitimno predstavljanje i hrvatskog naroda.

"Nadam se da ćemo staviti svima do znanja da je negacija konstitutivnosti nešto što je nedopustivo u BiH. Poruka onima koji misle da će se na niži nivo spustiti slučaj `Komšić` da bi se potpuno eliminisala konstitutivnost hrvatskog naroda je neprihvatljiva i takvi pokušaji neće imati rezultat", rekao je Čović.

Govoreći o odnosima sa SDA, Čović je rekao da je odavno jasan stav HDZ-a u vezi sa federalnom Vladom i drugim nivoima vlasti.

"Partner sa kojima želimo dijeliti odnose mora to na praktičan način pokazati. Prenio sam to Izetbegoviću. Kada napravimo jasno partnerstvo, ne na podjeli fotelja, već na načelima vlada se može napraviti za 24 sata. Daleko smo od toga i nisam preoptimističan što se tiče nove Vlade FBiH", rekao je Čović.

On je istakao da je posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Hrvatskoj višestruko korisna, te dodao da će sličnih susreta u budućnosti biti jako mnogo.

"Kada sam razgovarao sa kolegom Dodikom prije odlaska u Zagreb, kao i kolegama koje su ga primale, jasno sam iznio svoj stav. Ne vidim razlog što se dominatni predvodnik srpskog naroda u BiH ne bi sastao s bilo kim na svijetu ili zašto se jedan član Predsjedništva koji zaista predstavlja svoj narod ne bi našao sa bilo kim u svijetu, pa i sa /premijerom Hrvatske Andrejem/ Plenkovićem i /predsjednikom Zoranom/ Milanovićem", rekao je Čović.

Govoreći o predstojećim izborima, Čović je pojasnio da su liste HNS-a i HDZ-a BiH za lokalne izbore odavno predane, a da će to danas uraditi i kada je riječ o Mostaru.

"Očekujemo da dobijemo više načelnika u sredinama gdje smo brojniji i više odbornika i vjerujemo da je to realno", zaključio je Čović.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE