• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Besmisleno je sada razgovarati o promjenama Izbornog zakona

Autor SRNA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je besmisleno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH ako nisu implementirani rezultati izbora od prije dvije godine.

 Izetbegović: Besmisleno je sada razgovarati o promjenama Izbornog zakona Izvor: Fena/ Hazim Aljović

"Evo će godinu dana kako nije popunjen Ustavni sud Federacije BiH voljom predsjednika FBiH Marinka Čavare. Dok se te dvije stvari ne urade – pregovora neće biti", rekao je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA povodom pregovora sa HDZ-om i sastanka sa liderom te stranke Draganom Čovićem.

Prema njegovim riječima, u eventualnom nastavku pregovora SDA će tražiti mehanizme koji će definitivno onemogućiti da se takve stvari ponavljaju.

"Hrvatska strana ima svoje zahtjeve o pitanju tzv. legitimnih predstavnika, a mi imamo naše zahtjeve koji će donijeti mehanizme i zauvijek onemogućiti ovakvo ponašanje bilo koje strane u BiH", rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da je sporazum o "mini-Šengenu", koji treba da omogući ubrzano i olakšano kretanje, robe, ljudi i kapitala previše ispolitizovan i dodao da nije riječ o novoj političkoj asocijaciji.

Predsjedništvo SDA je ponovilo zahtjev Savjetu ministara da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o javnim nabavkama, zakon o sukobu interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kao i plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave.

"To sve spada među osam prioriteta, čijom bi realizacijom BiH ostvarila kredibilnu pretpostavku za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Tri od osam uslova smo do sada ispunili", rekao je Izetbegović.

Lider SDA je pozvao Vladu i Parlament FBiH da usvoje novi set reformskih zakona koji će omogućiti smanjenje doprinosa i druge fiskalne mjere, ističući da bi time bio dat novi zamajac ekonomiji u FBiH.

Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo SDA razgovaralo o odlasku srpskog člana Predsjeništva BiH Milorada Dodika u Zagreb i naveo da je iznenađen odlukom državnog vrha Hrvatske "preskakanjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića". 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE