• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu preko noći "nikli" Alijini citati u kamenu, nisu baš svi presrećni zbog toga

Autor mondo.ba

Stele sa uklesanim citatima Alije Izetbegovića postavljene su u centru Sarajeva na nekoliko lokacija.

 Alija Izetbegović Sarajevo citati Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Veronika Kovalenko

Federalni mediji navode da građani i turisti mogu pročitati "autentične ili posuđene umotvorine o mudrosti, nauci, umjetnosti, lopovlucima i uspravnosti ispod zvijezda", ispod kojih je potpisan Alija Izetbegović, osnivač SDA, ratni vođa Bošnjaka u ratu u BiH, i član prvog poslijeratnog Predsjedništva BiH.

Citati su uklesani i postavljeni u užem gradskom jezgru po nalogu načelnika Opštine Centar Nedžada Ajnadžića.

Pročitajte i ovo

Stele (ploče sa ukrasnim natpisima, spomeničkog karaktera) posvećene Aliji Izetbegoviću postavljene su na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, u Gimnazijskoj ulici kod Prve gimnazije, u Parku Safeta Isovića kod Druge gimnazije i u Velikom parku.

"On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u istoriji bošnjačkog naroda bar za posljednji vijek jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio," isklesana je poruka Nijaza Durakovića o Aliji Izetbegoviću, piše Klix.

SDP: Sarajevo će biti predmet ismijavanja u regiji

Socijademokratska partija je pozvala SDA povodom, kako su rekli, "predizbornih aktivnosti njihovih struktura u Sarajevu", da ispita porijeklo citata prije nego što ih ovjekovječi uklesane u kamenu i nasađene po Sarajevu.

"Nama u SDP nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu koji će opet postati predmet ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi “biseri” Abdulaha Skake, nego “biseri mudrosti” pripisani Aliji Izetbegoviću," rekli su iz SDP aludirajući da su Izetbegoviću pripisani citati koji uopšte nisu njegovi. Na primjer, rečenica: "Nauka otkriva, umjetnost stvara", koja pripada britanskom slikaru Džonu Opiju iz 18. vijeka.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gost

“ Bilo bi nas vise da te nebi Alija”

MONDO REPORTAŽE