• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK pojasnio kako će na izborima glasati osobe zaražene koronom

Autor mondo.ba

Centralna izborna komisija BiH je današnjoj hitnoj sjednici usvojila pravilnik kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na COVID-19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizovani.

 CIK pojasnio kako će na izborima glasati osobe zaražene koronom Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Navedenoj kategoriji birača na njihov zahtjev bitće omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

"Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitalizovan dužan je najkasnije u roku od 72 časa prije dana izbora lično (putem e-maila, faxa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem drugog lica, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnostifikovano oboljenje COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom", saopšteno je iz CIK-a.

Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na internet stranici CIK BiH i biće objavljen u službenim glasilima.

POČINJE ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA

Sutra počinje štampanje glasačkih listića za lokalne izbore u BiH zakazane za 15. novembar, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. Štampaće se oko sedam miliona glasačkih listića.

Posao štampanja u vrijednosti od 805.528 KM sa PDV-om dobila je kompanija "Unioninvestplastika" iz Sarajeva.

U skladu sa operativnim planom, prvo se štampaju kombinacije glasačkih listića za birače koji glasaju putem pošte.

Iz CIK-a podsjećaju i pozivaju ovjerene političke subjekte da iskoriste svoje pravo i da se akredituju za posmatranje ovog značajnog dijela izbornog procesa.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE