• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK razmatra da li spot krši zakon, Stevandić kaže da je sve prikazano tačno

Autor mondo.ba

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmotriće ima li u spotu političke partije "Ujedinjena Srpska" elemenata kršenja Izbornog zakona BiH. Stevandić kaže da je u spotu sve tačno.

 Spot Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar potvrdio je "Al džaziri" da će CIK razmatrati zakonitost spornog videospota, nakon što je na društvenim mrežama izazvao oštre reakcije javnosti, uključujući one da "spot širi međuvjersku i međunacionalnu netrpeljivost među građanima Bosne i Hercegovine."

Nešto manje od dva mjeseca prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra "Ujedinjena Srpska" je objavila spot koji traje nešto manje od jedne minute.

U spotu se pojavljuju trojica mladića - Albanac, Hrvat i Bošnjak, koji za stolom ugostiteljskog objekta razgovaraju na koji način su protjerali Srbe sa Kosova, iz Hrvatske te na koji način im probleme zadaju u Bosni i Hercegovini. Nakon toga za sto prilazi četvrti muškarac koji izgovora da je Republika Srpska "sada ujedinjena". Trojica mladića potom bježe iz ugostiteljskog objekta.

U spotu se pojavljuje i predsjednik stranke Nenad Stevandić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Kandidatima i pristalicama političkih stranaka u BiH nije dozvoljeno koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, prema Izbornom zakonu BiH. Oni koji krše taj zakon mogu biti kažnjeni novčano. U težim slučajevima CIK iz izbornog procesa može isključiti kandidata ili cijelu političku stranku.

SDS: Ujedinjena Srpska se mora javno izviniti

Iz banjalučkog Gradskog odbora Srpske demokratse stranke (SDS) saopštili su da se zbog stranačkog spota u kojem se, kako se navode, "u pežorativnom smislu pominju Srbi iz Hrvatske i sa Kosova," Ujedinjena Srpska mora javno izviniti porodicama Srba iz Hrvatske i sa Kosova.

U SDS smatraju da je u spotu zloupotrebljena tragična sudbina srpskog naroda i to u svrhu promocije stranke, koju vodi čovjek, tvrde u SDS, "koji je rat proveo u dubokoj pozadini."

"Patriotizam se dokazivao na ratištu, na prvoj liniji fronta, a ne u kafanama i svjetlima reflektora, to bi bar Stevandić trebao dobro znati i prisjetiti se svog ratnog puta koji je proveo na relaciji Sokolski dom – Gospodska ulica u Banjaluci," poručili su iz GO SDS Banjaluka.

Kažu da sramnog spota izvinjenje Ujednjene Srpske treba biti upućeno i Srbima koji su uprkos brojnim nedaćama i pritiscima ostali na svojim vjekovnim ognjištima u Hrvatskoj i na Kosovu.

"Kakvu poruku ovaj spot šalje tim ljudima? Da li im on uliva nadu da istraju u herojskoj borbi da ostanu na zemlji koju su nasljedili od očeva i djedova?" pitaju se iz GO SDS Banjaluka.

Stevandić: U spotu je sve tačno

Spot je tokom jučerašnjeg dana bio ''hit'' na društvenim mrežama, a napravljena je čak i šaljiva verzija spota u kojoj Stevandić ''reklamira pivo.''

I sam predsjednik Ujedinjene Srpske osvrnuo se na veliku pažnju i reakcije na video, komentarom na ''tviteru'':

"Zbog nevjerovatno velike pažnje i reakcija na video moram reći da je u njemu sve tačno. Slavi se 'Oluja' u Hrvatskoj, martovski i svi progoni na Kosovu, a iz FBiH stižu slične ideje o čemu skoro svi ćute. Mi ne ćutimo! Pozivi na jedinstvo nisu retrogradni već su bit našeg opstanka. Hvala!," poručio je Stevandić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dani

Jao, kakav blam od spota! Srpkinja sam i stidim se ovoga.

Komentator

Samota me je kada vidim gdje smo došli. Od ovog nazovi humaniste, ljekara, poslije događaja u kojima je učestvovao na početku rata, nisam ništa ni očekivao, ali da on i ovakvi danas liječe ljude i vode politiku, dno dna. Ma treba nama nešto gore od korone...

Semberija

Stevandic spreman za rat

lemi

kakav transfer blama nakon gledanja spota.. zivote dragi..

MONDO REPORTAŽE