• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH će sa 2,1 milion KM finansirati obnovu svog dvorca u Beču

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina će rekonstruisati i staviti u funkciju dvorac "Teramare" u Beču koji je nekada služio kao rezidencija bivše SFRJ, a sada je u vlasništvo BiH.

 Dvorac Teramare u Beču BiH Izvor: MIP BiH

Ministrica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, zajedno sa ambasadorom BiH u Republici Austriji Kemalom Kozarićem, posjetila je nekadašnju rezidenciju u Beču, koju će Bosna i Hercegovina rekonstruisati i staviti u funkciju.

"Radi se o prelijepom objektu izuzetne vrijednosti, smještenom u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga, koji je izgrađen 1868. godine i do 1993. godine služio kao rezidencija bivše SFRJ. U objektu, poznatom i pod nazivom „dvorac Terramare“, od 1993. do 2014. godine je bila smještena Ambasada Republike Hrvatske. Savezna kancelarija za zaštitu spomenika Republike Austrije je objekat stavila pod zaštitu, kao objekat od istorijskog, kulturnog i javnog značaja," saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Turkovićeva je je tokom posjete izjavila da je ovaj objekat od izuzetne važnosti za BiH, čija se obnova i stavljanje u funkciju, nakon što je okončan proces uknjiženja na Bosnu i Hercegovinu, očekuje u narednom periodu. Rekonstrukcija objekta bi trebala započeti nakon što se završe sva ispitivanja i dostavi konačni izvještaj o stanju objekta.

Izvor: MIP BiH

U saopštenju se dodaje da je Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, 14. jula ove godine donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – Rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milion maraka.

Projekat, čiji je završetak planiran do 2022. godine, biće finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Turković je kazala da Bosna i Hercegovina mora više pažnje posvetiti imovini koja se nalazi u inostranstvu, posebno nekretninama koje se nalaze u zemljama u svijetu, u kojima BiH nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Toliko neuslovnih škola a oni renoviraju dvorac, mašala

MONDO REPORTAŽE