• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikiliks: Islamski teroristi regrute tražili u BiH

Islamski teroristi pokušavali su regrutovati nove ekstremiste i u BiH, proizilazi iz objavljenog tajnog telegrama u četvrtak na Vikiliksu iz decembra 2005. godine.

 Vikiliks: Islamski teroristi regrute tražili u BiH Izvor: MONDO

Ovaj telegram je Stejt departmentu poslao američki ambasador u Parizu.

Naime, 29. novembra 2005. godine francuska policija je uhapsila šestoricu osumnjičenih za finansiranje ekstremista i terorističkih ciljeva. Prema sadržaju ove depeše, grupa je u više navrata boravila u BiH, gdje je pokušala da regrutuje islamske borce za Irak. Prema tada dostupnim saznanjima, grupa je pripadala fundamentalističkom Tablih pokretu.

Asanž, vlasnik portala Vikiliks, namjerava da objavi oko 250.000 povjerljivih informacija u vremenskom rasponu od 1966. godine do februara ove godine koje su razmjenjivale američke ambasade širom svijeta sa Stejt departmentom i među sobom, pišu "Nezavisne".

Ni treći dan nakon što su prve tajne depeše objavljene širom planete ne jenjava pompa oko Vikiliksa, koji je uzdrmao diplomatski svijet.

U jednoj od depeša stoji i da je Aleksandar Solženjicin, proslavljeni pisac i sovjetski disident, američkom ambasadoru u Moskvi sa mitropolitom Kirilom uputio kritike zbog odluke o priznavanju nezavisnog Kosova. Radi se o depeši od 4. aprila 2008, koju je poslao tadašnji odlazeći američki ambasador u Rusiji Vilijam Berns.

"Solženjicin je ambasadoru ponovio svoje primjedbe na nezavisnost Kosova. Zašto bi, upitao je retorički, Srbi bili odgovorni za Miloševićeve grijehe", piše u depeši.

U dokumentu iz 2004. godine piše da je Hrvatska u boljem stanju od Rumunije i Bugarske za ulazak u EU. To je zaključio tadašnji komesar za spoljnu politiku EU Kris Paten. On i američki ambasador u Briselu su komentarisali i saradnju Hrvatske i Haškog suda i rekli da ih je šokirao izvještaj Karle del Ponte, tadašnjeg haškog tužioca, koja je tada Hrvatskoj dala prolaznu ocjenu za saradnju iako je general Ante Gotovina još bio na slobodi.

U tajnoj diplomatskoj prepisci, koju je objavio Vikiliks, navodi se i da je Rusija korumpirana, autokratska kleptokratija pod vođstvom Vladimira Putina, u kojoj su zvaničnici oligarsi i organizovani kriminal usko povezani u stvaranju virtuelne mafijaške države. U brifingu zvaničnika SAD u januaru, španski tužioc Hoze Gonzales, koji je proveo više od decenije pokušavajući da razotkrije aktivnosti ruskog organizovanog kriminala u Španiji, je rekao da je Rusija virtuelna država u kojoj je nemoguće razlikovati aktivnosti vlasti i organizovanog kriminala. Gonzales je rekao da ima dokaze, na osnovu više hiljada prisluškivanja tokom posljednjih deset godina, da određene političke partije u Rusiji rade ruku pod ruku sa mafijaškim grupama. Naveo je i da su obavještajne službe organizovale transport oružja kurdskim grupama kako bi destabilizovali Tursku, kao i da su vukli konce u slučaju iz 2009. kada je, prema sumnjama, teretni brod na Arktiku prevozio raketne projektile ka Iranu.

Ove optužbe stigle su nekoliko sati prije nego što je Vladimir Putin, ruski predsjednik, trebalo da se obrati Izvršnom komitetu FIFA u Cirihu i zahvali na podršci u ruskom nadmetanju za domaćina Svjetskog kupa 2018. godine u fudbalu.

Vrhovni sud Švedske odbacio je juče žalbu Asanža i potvrdio prethodne odluke dva niža švedska suda da on bude uhapšen i priveden na saslušanje u vezi sa optužbama dvije Šveđanke da ih je silovao i seksualno zlostavljao u avgustu, što Asanž negira.

Bijela kuća je uspostavila posebnu komisiju koja treba da procijeni štetu koju je Vikiliks nanio objavljivanjem povjerljivih dokumenata, kao i da koordiniše reagovanje raznih Vladinih agencija i predloži mjere za obezbjeđivanje tajnosti podataka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE