• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: EU traži korekcije Ustava, biće potrebni ozbiljni razgovori

Autor mondo.ba

Dodik nakon sastanka sa Satlerom u Sarajevu najavio da će u narednom periodu biti potreban ozbiljan politički razgovor o mnogim temama u BiH.

 Dodik sastanak sa Satlerom EU mišljanja Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu trebati ozbiljan politički razgovor o mnogim temama u BiH, između ostalog o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformi Ustava, pitanju udaljavanja stranih sudija iz Ustavnog suda, kao i zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

"Biće teško doći do promjene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi. Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU. Obično se na kraju, pred samo punopravno članstvo, traži korekcija Ustava, a nama to traže gotovo na početku", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka članova Predsjedništva sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, objavila je Srna.

Pročitajte i ovo

On je dodao da je Satler danas članovima Predsjedništva uručio izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU, prema kojem BiH predstoji dosta obaveza, te ocijenio da je dobro što bi u narednoj godini BiH mogla da ima otvorena vrata za kandidatski status za članstvo u EU.

"U 14 mišljenja je i udaljavanje stranaca iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao i visokog predstavnika", izjavio je Dodik.

Dodik je naveo da je na sastanku razgovarano i o paketu pomoći od devet milijardi evra za zapadni Balkan a da se još ne zna koliko će od tog novca pripasti Bosni i Hercegovini.

Očekuje da će taj novac biti namijenjen za glavne investicije kao što su Koridor Vc, željezničke pruge, zaštita okoline. Dodik smatra da će dobijanje tog novca biti politički uslovljeno "jer je to do sada, kako je uvijek bilo."

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da je napravljen mit od mišljenja EU, ali je saglasan sa dijelom njegovog sadržaja.

"Postoji problem u pravosuđu, vladavini prava. Ja sam to rekao ambasadorima i reći ću svima - oni su to kreirali, a ne mi... Sada nama pričaju da to ne valja. Stvarno je katastrofa šta imamo od toga. Ako se traži naše učešće, onda je to sveobuhvatna reforma pravosuđa, nikakvi segementi", rekao je Dodik, prenosi Klix.

Prema njegovim riječima, u prvom redu treba razgovarati o poziciji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/, pa tek onda usvajati neko rješenje.

"VSTS je mimo Ustava formiran, katastrofalnim politikama /visokog predstavnika/ Pedija Ešdauna koje je nametao ovdje", rekao je Dodik i konstatovao da je za sve buduće promjene potrebno postići politički kompromis u skladu sa Ustavom.

Govoreći o tome da ocjene u Izvještaju Evropske komisije nisu povoljne za BiH, on je naveo da su u Izvještaju izneseni stavovi kako Evropska komisija vidi BiH.

"Šta ja treba da pričam o BiH koja je zarobljena, nesposobna da se kreće, zarobljena međunarodnim intervencionizmom", istakao je Dodik i ocijenio da ovakve stvari objektivno ne pomažu.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE