• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU izdvaja devet milijardi evra bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan

Autor SRNA

Evropska komisija objavila je sveobuhvatan ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan od devet milijardi evra, s ciljem podsticanja dugoročnog oporavka regiona.

 EU izdvaja devet milijardi evra bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/darkojow

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da su građani zapadnog Balkana dio Evrope i da im je u zajedničkom interesu da pomogu napredak šest parterskih zemalja regiona na putu prema EU.

"Ekonomskim i investicionim planom se pružaju konkretne mjere kao podrška procjeni paketa za proširenje i tako daje snažna podrška ekonomskom oporavku i reformama", rekao je Borelj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je prilikom predstavljanja novog plana istakao da će biti aktivirano do devet milijardi evra za glavne investicione inicijative u oblasti saobraćaja, energetike, te zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mjesta.

Prema njegovim riječima, plan nudi i put za uspješnu regionalnu ekonomsku integraciju kako bi se ubrzalo usklađivanje sa EU i smanjile razlike u razvijenosti regiona, čime bi bio ubrzan i proces integracije u Uniju.

Planom je utvrđeno deset inicijativa za ulaganje u glavne putne i željezničke veze u regionu, obnovljive izvore energije, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija štetnih gasova, infrastrukturu za rukovođenje smećem i otpadnim vodama.

Predviđene su i druge inicijative koje uključuju povećana ulaganja u privatni sektor radi podsticanja konkurentnosti i inovacija, posebno malih i srednjih preduzeća, te garanciju za mlade.

Uz dodjelu znatnih bespovratnih sredstava za region, EU može dati garancije radi smanjenja troškova finansiranja javnih i privatnih ulaganja, te ublažavanja rizika za ulagače.

Očekuje se da će u narednoj deceniji biti aktivirana ulaganja u iznosu do 20 milijardi evra kroz podršku u okviru novog instrumenta garancija za zapadni Balkan, koji je obuhvaćen garancijama za spoljno djelovanje EU i Evropskim fondom za održivi razvoj.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE