• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ujedinjena Srpska: Sporni video spot nije predizborni, još nismo dobili odluku CIK-a

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

U Ujedinjenoj Srpskoj (US) kažu da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) da im zabrani učešće na izborima politička, a ne pravna, kao i da nema uporište u izbornom zakonu. Napominju da im odluka još nije uručena i uvjereni su da će je sud odbaciti.

 Ujedinjena Srpska:  Sporni video spot nije predizborni, još nismo dobili odluku CIK-a Izvor: Mondo - Bojana Ninković

Stranka će u zakonskom roku podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku o zabrani učešća ove partije na predstojećim lokalnim izborima i očekuje da ta sudska instanca uvaži žalbu.

Nenad Stevandić, predsjednik US, na današnjoj pres konferenciji u sjedištu stranke u Banjaluci, rekao je da se nada da nijedan sudija niti sud neće dozvoliti da se "iznad njega nađe CIK."

Stevandić je istakao da je ova odluka neviđena u bilo kojoj praksi, te da su se Mirko Šarović (predsjednik SDS) i Branislav Borenović (predsjednik PDP) ponašali kao portparoli CIK-a.

Možda će vas zanimati

"Ovo je prljava igra i pokušaj izborne krađe," smatra Stevandić.

Naglasio je da je osnovni motiv odluke Banjaluka, "te da SDS i PDP u Banjaluci pokušavaju napraviti političku polugu zajedno sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem."

"To što još nije stigla odluka CIK-a je dokaz da je nekom lako nešto narediti, ali je to teško opravdati," istakao je Stevandić i najavio da će stranka "pobijediti i sud, a pobijediće i na izborima."

''Isto bi bilo da je u spotu balerina''

Na pitanje novinara da li u Ujedinjenoj Srpskoj misle da su možda pretjerali sa video spotom Stevandić je odgovorio: "Da se u spotu našla balerina ili drvosječa bilo bi isto,'' I da je spot bio samo povod za odluku CIK-a.

Milan Petković, potpredsjednik stranke i šef pravnog tima, kaže da je sasvim neshvatljivo da US još nije dobila odluku CIK-a.

"Nismo dobili odluku zato što oni znaju da je ona pravno neutemeljena. Ovo je hitan postupak, tako da je i time neshvatljivo da odluku nismo dobili 24 časa, a imamo dva dana za žalbu", naglasio je Petković i dodao da će Sud BiH poništiti odluku.

Petković kaže da je pravni tim detaljno pregledao izborni zakon i da ne zna na koji član se CIK poziva.

"Član 7.3 na koji se pozivaju propisuje novčanu kaznu, ali ne i isključenje sa izbora", naveo je Petković

Neven Stanić, generalni sekretar US, kazao je da svi kapaciteti stranke rade istim intenzitetom kao i prije odluke.

"Očigledno je da je ovo politička, a ne pravna odluka," rekao je Stanić na pres konferenciji.

Natalija Trivić, koja bi trebala da bude šef izbornog štaba stranka, rekla je da predizborna kampanja počinje 16. oktobra i da "pomenuti spot nije predmet predizborne kampanje, niti je sadržavao uvredljive poruke" tako da, kako kaže, CIK nema osnova za kaznu.

Trivićeva je kazala da spot ne promoviše kandidate i ne sadrži odlike predizborne kampanje.

CIK je juče donijela odluku da se Ujedinjenoj Srpskoj poništi ovjera za učešće na lokalnim izborima, da se naredi uklanjanje famoznog spota sa ''jutjuba'', te da se predsjednik US Nenad Stevandić kazni sa 10.000 KM.

Još o Ujedinjenoj Srpskoj

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE