• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska uskoro počinje liječenje krvnom plazmom: Vlada odobrila pola miliona KM za opremu

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o odobravanju dodatnih sredstava za sufinansiranje projekta nabavke opreme potrebne za prikupljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele kovid 19.

 Krvna plazma liječenje u Republici Srpskoj Izvor: Buda Mendes/Getty Images South America

Iako se liječenje krvnom plazmom u Srpskoj najavljuje još od maja, današnjom odlukom Vlade da odobri sredstva za nabavku opreme koja je nedostajala, ova vrsta terapije mogla bi uskoro zaživjeti i kod nas.

Vlada je na današnjoj sjednici za ove potrebe odobrila 503.000 KM, a projekat se realizuje iz donatorskih sredstava Vlade Srbije, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Nosilac projekta je Јavna ustanova Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Podsjećamo, liječenje pacijenata krvnom plazmom uvele su brojne zemlje svijeta, a pionir u primjeni ove terapije u regionu bila je Srbija.

Republici Srpskoj, kao što je rečeno Mondu, nedostaje oprema kojom bi se mogla izdvojiti krvna plazma kako bi se ovaj vid terapije mogao primjenjivati i u našoj zemlji.

Ranko Škrbić, član Ekspertske grupe za izradu terapijskih protokola i smjernica za liječenje bolničkih pacijenata sa Covid-19 infekcijom Republike Srpske, tada je za naš portal izjavio da ovaj vid liječenja ipak nije bez rizika.

“Ovaj vid liječenja nije bez određenog rizika, te je plazmu prethodno potrebno testirati i potvrditi da oboljeli od kojih je uzeta plazma nisu bolovali od drugih zaraznih bolesti kao što su: HIV/AIDS, hepatitis, sifilis i ostale zarazne bolesti. Osim toga primjena plazme sa niskim titrom antitijela može prouzrokovati dodatne neželjene reakcije i pogoršanje kiničke slike oboljelih”, kaže Škrbić.

Federacija BiH, podsjećamo, ima potrebnu opremu, ali još uvijek čeka dozvolu nadležnog ministarstva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE