• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Buce Kragulja do Stevandića: Koga je i kako kažnjavala Centralna izborna komisija

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da se Ujedinjenoj Srpskoj (US) poništi ovjera za učešće na lokalnim izborima, te da se se predsjednik US kazni sa 10.000 KM. Tim povodom, objavljujemo pregled koga je i na koji način do sada kažnjavala izborna komisija BiH.

 CIK BiH spisak kazni i zabrana za izbore Izvor: FENA

Podsjetimo, CIK je kaznio Stevandića i US, zbog spota koji je objavila ova stranka, a za koji tvrde da sadrži govor mržnje, dok je US najavila žalbu Sudu BiH, te se još uvijek čeka na konačan ishod ove odluke.

Ovo nije prvi put da CIK izriče ovakvu kaznu.

Kazna je ''odrezana'' na osnovu Člana 7.3 Izbornog zakona BiH kojim je propisano da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te zaposlenima ili na drugi način angažovanima u izbornoj administraciji nije dozvoljeno pored ostalog i koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.

Povezane vijesti

Navedena norma se odnosi na period izborne kampanje koja počinje 30 dana prije dana izbora, što su napomenuli i u Ujedinjenoj Srpskoj gdje se nadaju da će Apelaciono vijeće Suda BiH uvažiti žalbu.

Dok čekamo tu odluku prisjetimo se koga je do sada CIK kažnjavala i na koji način.

Kragulj i Perić izbačeni iz izborne trke

Na lokalnim izborima 2004. godine Komisija za prigovore i žalbe CIK-a poništila je kandidaturu Ljubiši ''Buci'' Kragulju (SDS) za gradonačelnika Banjaluke te mu odredila novčanu kaznu od 10 000 KM, a Sud BiH je potvrdio ovu odluku.

Utvrđeno je da je Kragulj "uputio javni poziv na linč pojedinih novinara i medija."

Uoči Opštih izbora 2006. godine, Srpska radikalna stranka - Vojislav Šešelj kažnjena je sa 10 000 KM jer su, kako je istaknuto, "na predizbornom skupu u Tesliću na megafonu puštane pjesme koje mogu izazvati strah", a Sud BiH je potvrdio odluku.

Na Opštim izborima 2008. godine poništena je kandidatura za odbornika u Skupštini opštine Gradiška Vinku Periću, kandidatu Srpske napredne stranke,  a Perić je kažnjen sa 10 000 KM. Sud BiH je potvrdio ovu odluku.

Ovakva Odluka je donesena jer je Perić na RTV "Vikom", čiji je vlasnik, puštao spotove koji "mogu izazvati mržnju."

"Bajić kao Karadžić"  i ''crni gavran'' Barbarić

Na Opštim izborima 2010. godine CIK je kaznila političku strnaku "BOSS-Bosanska stranka – Mirnes Ajanović" jer je Ajanović, kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 15. septembra. 2010. godine gostujući u debatnoj emisiji "Odgovorite ljudima" Federalne televizije "koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje".

Mirnes Ajanović je u emisiji poredio Bojana Bajića (Naša Stranka) sa Radovanom Karadžićem. Prema CIK, Ajanović je tako prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji. Stranka je kažnjena sa 7 000 KM, dok je Ajanović kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3 000 KM.

Na Lokalnim izborima 2012. godine agencija "SENS" je dostavila CIK-u prijavu, a u njoj fotografiju na kojoj je Pero Barbarić obučen u vojničku uniformu sa tekstom "Postrojba posebne namjene GAVRANI ", slika crnog gavrana i šahovnica sa tekstom "Uz Brotnjo i u ratu i u miru".

CIK je pokrenula postupak za utvrđivanje odgovornosti i Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU) je kažnjena sa 3 000 KM, a Pero Barbarić sa 1 000 KM.

Iste godine je Vojin Pavlović, kandidat Srpske radikalne stranke - Vojislav Šešelj, pozvao svoje pristalice, da ako njihov kandidat za načelnika ne prođe na izborima, silom uklone izabranog načelnika. Odlukom CIK-a SRS Vojislav Šešelj kažnjena sa 10 000 KM, a ime Vojina Pavlovića je uklonjeno sa liste i određena mu je kazna u iznosu od 5 000 maraka.

(Kliknite na strelicu za nastavak)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE