• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajden objavio dokument o BiH: Spominje rat, sankcije Dodiku i plan za budućnost

Autor mondo.ba

U Bajdenovom timu smatraju da je za vrijeme Trampovog mandata izblijedio uticaj Vašingtona u regiji, što Bajden namjerava da promijeni ako postane predsjednik. Kako se čini, Bajdenov plan za BiH na podrazumijeva ništa osim već uobičajenih opštih mjesta politika SAD.

 Džo Bajden dokument o BiH Izvor: AP Photo/Alex Brandon, File/Tanjug

Dokument Bajdenove kampanja je na društvenim mrežama objavio Elvir Klempić koji se nalazi u timu kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Klempić je na funkciji direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama.

Dokument pod nazivom ''Bajdenova vizija američkih odnosa sa BiH'' prvo hronološki navodi u čemu je sve Bajden učestovao kao dio establišmenta, a ticalo se BiH i sukoba na ovim prostorima.

Možda će vas zanimati

Kao što je poznato Bajden je sve vrijeme rata podržavao tzv. Armiju BiH i sarajevsko ratno rukovodstvo, uz sve raspoložive optužbe na srpski račun i bio je jedan od najvećih zagovornika srpske krivice, promovišući mantru o ''agresiji na BiH''.

Spomenuto je da kao potpredsjednik SAD, u maju 2009. godine obratio Parlamentu BiH i "stavio do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u evroatlantskim institucijama, ali jasno je poručio da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, vlasti BiH moraju učiniti više na prevazilaženju etničkih podjela i u zajedničkom djelovanju u korist svih koji žive u BiH."

U dokumentu, koji je očigledno namijenjen pridobijanju pažnje i podrške bošnjačke dijaspore u Americi, Bajden hvali da je u vrijeme kada je predsjednik SAD-a bio Barak Obama, na crnu američku listu stavljen lider SNSD-a, a sadašnji član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

"Tokom Obamine administracije Sjedinjene Američke Države su, predvođene Džoom Bajdenom, sankcionisale bosanskog Srbina i nacionalistu Milorada Dodika zbog aktivne opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, šaljući snažan signal da Sjedinjene Države neće tolerisati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine," piše u dokumentu.

U manjem dijelu dokumenta, navedeno je ''Šta Bajden planira da uradi''

Naglašava da BiH "treba snažnu podršku SAD-a kako bi uspjela ali da nažalost, pod predsjedavanjem Donalda Trampa, uticaj SAD-a je izblijedio budući da je ova administracija odredila Evropsku uniju kao strateškog suparnika, a vrijednosti NATO-a stavila pod znak pitanja."

Dalje, Džo Bajden obećava da će okupiti partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama.

Bajden u dokumentu piše da "zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se podstakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope."

Na kraju, Bajden se obavezuje da će "zauvijek biti protiv mržnje a podržavaće suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine."

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE