• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Silos": Tužilaštvo odugovlači

Bivši logoraši iz RS ogorčeni su na pravosudne organe BiH koji ni skoro 15 godina poslije raspuštanja bošnjačkih logora odgovorne nisu izveli pred lice pravde.

 Slučaj "Silos": Tužilaštvo odugovlači Izvor: MONDO

Odgovorni za zločine u logoru "Silos" ni gotovo 15 godina od njegovog zatvaranja još nisu procesuirani, jer je ovaj predmet, po mišljenju bivših logoraša, vjerovatno dobro zakopan u ladicama Tužilaštva BiH koje odugovlači proces, kako bi svjedoci okončali ovozemljaski život, piše "Fokus".

Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji je i sam bio u logoru "Silos", rekao je da je nevjerovatno da 15 godina nakon rata nije podignuta gotovo nijedna optužnica za srpska stradanja na području Sarajeva, dodajući da je jedno od najstrašnijih mjesta stradanja bez sumnje bio logor "Silos".

On je naveo da su u logoru bila zatvorena lica od 18 godina do 85 godina, a najmlađi logoraš imao je 14 godina.

Jovičić je istakao da ima transkripte sa 247. sjednice takozvanog predsjedništva BiH iz aprila 1994. godine, gdje je raspravljano o postojanju logora za Srbe. Tada je Alija Izetbegović, kao predsjedavajući Predsjedništva, rekao da je "Silos" koncentracioni logor, te dodao da se tamo drže Srbi koji nisu krivi.

Logor "Silos" u opštini Hadžići muslimansko ratno rukovodstvo formiralo je 11. maja 1992. godine, a zatvoren je istog dana kada i "Aušvic", 27. januara, ali 1996. godine. Posljednja grupa od 44 logoraša, među kojima i dvije žene, slobodu je dočekala 26. i 27. januara 1996 godine, osam dana poslije Dejtonom predviđenog roka za raspuštanje svih logora u BiH.

Kroz "Silos" je prošlo više od 600 Srba, civila, među kojima je bilo 12 žena, djece i staraca. "Silos" je odnio i 24 života za čiju smrt niko nije odgovarao ni 14 godina poslije zatvaranja ovog mučilišta za Srbe.

Među onima za koje postoji dovoljno dokaza za počinjeni zločin jeste komandant Prvog korpusa Armije BiH Vahid Karavelić i njegov nasljednik Nedžad Ajnadžić, zatim komandant 109. Brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić, načelnik CJB Hadžići Enver Dupovac, Mustafa Ćelović, Vahid Alađuz, Asim Kečo, Ibro Fišo, Ethem Tiro, Nermin Kalember i drugi. Prvi upravnik logora "Silos" bio Bećir Hujić, a njegov zamjenik Halil Čović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE