• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imenovan ekspertski tim za Trgovsku goru

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savjet ministara danas je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio odluku o imenovanju ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

 Imenovan ekspertski tim za Trgovsku goru Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Donesena i odluka o imenovanju pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon 19. redovne sjednice.

Ekspertski tim, sastavljen od predstavnika entitetskih, kantonalnih, lokalnih i vlasti na nivou BiH, te naučne zajednice, sačiniće sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori, izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une i zaštite životne sredine, te definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta.

Možda će vas zanimati

Ovaj tim će, kako se navodi, imati i druge zadatke, po nalogu Savjeta ministara i Korodinacionog tijela za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.


Prvi sastanci ovih timova trebalo bi da budu održani tokom narednih 15 dana.

Ovi timovi mogu biti dopunjeni i novim članovima, a najavljena je mogućnost konsultovanja i međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.

Ekspertski i pravni tim dužni su da svaka tri mjeseca, posredstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, izvještavaju Savjet ministara o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.

Savjet ministara utvrdio je danas i Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2019. godinu između EU, Vlade Srbije i BiH.

Riječ je o sporazumu vrijednom 2.352.941 evra, od čega grant EU iznosi dva miliona evra, a krajnji korisnici projekta će finansirati ukupno 352.941 evra.

Programsko područje obuhvata 67 opština u BiH i 31 opštinu u Srbiji.

Cilj programa je unapređenje socijalno-ekonomskog razvoja u pograničnom području Srbije i BiH provođenjem ciljanih i konkretnih aktivnosti, uz zajedničku upotrebu resursa.

Period izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je 12 godina od njegovog stupanja na snagu, dok će njegovo operativno provođenje trajati šest godina.

Ukupno procijenjena vrijednost Programa u srednjoročnom periodu od 2018. do 2020. godine iznosi 6.823.529 evra, od čega EU putem granta finansira 5,8 miliona evra, a korisnici granta razliku u visini 1.023.529 evra.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE