Korona zakon u Srbiji stupa na snagu, ovo su 4 ključne tačke | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

počinje kažnjavanje

Korona zakon u Srbiji stupa na snagu, ovo su 4 ključne tačke

Autor Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti stupaju na snagu danas, 13.11.2020, u 14 časova.

Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predstavlja pravni okvir za mjere i procedure u kojem će se, po riječima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija korona virusa i spriječiti veće negativne posljedice, navodi Informer.

Povezano

Novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv Kovid 19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smiju komunalni inspektori i milicajci, čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji, možemo li biti kažnjeni i koliko za nepoštovanje mjera, ali i koja sve ovlašćenja dobija ministar zdravlja i šta sve može da odluči tokom epidemije.

Ključne odredbe novog Zakona o zaštiti stanovništva:

1. Obavezna vakcinacija

Jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33. Zakona, a podrazumijeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

2. Nove kazne

Novčana kazna od 50.000 dinara do 150.000 dinara zaprijećena je fizičkim licima koja se ne pridržavaju kućne izolacije i kućnog karantina, kao i onima koji su u Srbiju ušli iz područja koja su epidemiološki rizična, a nisu se prijavili nadležnim.

Kazna u istim rasponima važiće i za osobe koje ne postupaju u skladu sa rješenjem sanitarnog inspektora.

Građanima će moći da se izrekne kazna od 5.000 dinara ako se ne pridržavaju mjera lične zaštite od infekcije. Pravnim licima koja se ne pridržavaju protivepidemijskih mjera mogu biti izrečene kazne od 150.000 dinara do 300.000 dinara.

Osim sanitarnih inspektora za kontrolu protivepidemijskih mjera, prema ovom prijedlogu, biće zadužena i komunalna inspekcija i komunalna milicija. Oni će, između ostalog, moći da izdaju prekršajne naloge ako mjere ne budu poštovane.

Komunalna milicija moći će da naloži da se isprazni objekat u kojem se krše mjere, kao i da zabrani rad onim objektima u kojima se one ne poštuju dok se nepravilnosti ne isprave, ali ne na duže od 72 časa.

3. Kućna izolacija i karantin

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predloženo da u kućnu izolaciju odlaze zaražene osobe koje nemaju simptome ili imaju blage simptome, pa im nije potrebno bolničko liječenje.

Predviđeno je da u kućni karantin odlaze kontakt osobe koje su ili zaražene ili postoji sumnja da su zaražene.

Rješenje o kućnom karantinu će donositi sanitarni inspektor na osnovu mišljenja epidemiologa. Karantin će trajati koliko i procijenjeni period maksimalne inkubacije bolesti.

U kućni karantin mogu biti poslate i osobe koje dolaze iz zemalja za koje je prethodno procijenjeno da imaju nepovoljnu epidemiološku situaciju, navodi se u Prijedlogu izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Predviđeno je i da Vlada Srbije može da zabrani ili ograniči ulazak putnika iz zemalja sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

4. Šira ovlašćenja 

Ključna ličnost kada je u pitanju donošenje mjera u slučaju pandemije biće ministar zdravlja, a izmjenama Zakona ovlašćenja su mu proširena.

Ministar na osnovu prijedloga Komisije i Zavoda može narediti zabranu okupljanja na javnim mjestima, ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom; zabranu ili ograničenje putovanja; zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda; vanrednu vakcinaciju.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE