• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Hrvatskoj najmanje stanovnika od 1948, nestao skoro cijeli Zagreb

Autor Silvija Jovanović

U Hrvatskoj je na osnovu najnovijeg popisa zabilježen najveći pad stanovništva još od 1948. godine, usljed čega je za 20 godina nestao cijeli jedan grad veličine Zagreba.

 U Hrvatskoj najmanje stanovnika od 1948 Izvor: youtube/screenshot/ Daneger and Stacey

Prema najnovijim rezultatima popisa urađenog u Hrvatskoj, ona nije imala manje stanovnika još od 1948. godine. Kako podaci pokazuju u toj zemlji je od 1991. godine nestalo 895.736 stanovnika, dok se u posljednjih deset godina, odnosno od prošlog popisa sprovedenog 2011. izgubilo čak 396.360 stanovnika građana, što je 10 odsto. Rezultati popisa pokazuju i da tek tri grada u Hrvatskoj imaju više od 100.000 stanovnika – Zagreb, Split i Rijeka. Popis stanovništva u Hrvatskoj je, nakon što je rok tri puta produžavan, završen sredinom novembra prošle godine.

Poslije Zagreba (769.944 stanovnika), Splita (161.312 stanovnika) i Rijeke (108.622 stanovnika), četvrti najveći grad u Hrvatskoj i dalje je Osijek, koji je 2011. godine imao 108.048 stanovnika, a sada ih ima 96.848. Rijeka je izgubila 14,6 odsto svog stanovništva, a Split 13,7 odsto, dok ne postoji županija u kojoj je broj stanovnika porastao.

Vukovarsko-sremska je izgubila skoro svakog petog stanovnika (više od 19 odsto), Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska 17,53 odsto, a najmanji pad je bio u Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji.

Možda će vas zanimati

Kako hrvatski mediji navode. realan broj stanovnika bi mogao da bude još i manji,  jer su mnogi građani popisani iako veći dugo rade u inostranstvu, dok su se neki i odselili, ali su ih porodice popisale u Hrvatskoj, i objašnjavaju da je smanjenje broja stanovnika rezultat  negativnog prirodnog priraštaja stanovništva, ali i migracija, tačnije, toga što Hrvatska već godinama na godišnjem nivou bilježi više umrlih nego rođenih, ali isto tako i više iseljenih nego doseljenih, piše internet portal Hrvatske radio-televizije.

Još jedan problem zadesio je Hrvate, pa tako pored smanjenja broja stanovnika opada i broj domaćinstava u Hrvatskoj, ali raste broj stambenih jedinica, pogotovo u priobalnim županijama, pa je tako broj domaćinstava smanjen za 80.615 (5,31 odsto), a broj stambenih jedinica povećan za 103.534 (4,61 odsto).

(MONDO/Index.hr)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE