• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska spremna za evrozonu, od sljedeće godine uvode evro

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Hrvatska je spremna da se pridruži evrozoni, saopštila je Evropska komisija, čime je otvorila put balkanskoj zemlji da usvoji evro od početka 2023. godine i postane 20. evropska zemlja koja će koristiti pomenutu valutu.

 Hrvatska uvodi evro od 2023.  Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Evropska komisija danas je zaključila da je Hrvatska spremna da usvoji evro od 1. januara 2023. godine, čime se broj članica evrozone povećava na 20", navedeno je u saopštenju Komisije.

Nakon što lideri EU u junu usvoje procjene Komisije, evropski ministri finansija će postaviti kurs po kojem će se hrvatska kuna promijeniti u evro 1. januara 2023. godine. Hrvatska, koja je članica Unije od 2013. godine, nakon toga će imati šest mjeseci za praktične pripreme za promjenu valute.

Kako bi usvojila evro, Hrvatska mora da ispuni kriterijum za stabilnost cijena i kursa, deficit u budžetu, javni dug i dugoročne kamate i to sve mjereno prema standardima EU.

Komisija je ispitala i ekonomsku integraciju i konvergenciju Hrvatske sa ostatkom evrozone, uključujući balans trendova plaćanja i integracije njenih proizvoda, radne snage i finansijskih tržišta. Izvršno tijelo EU je potvrdilo da su zakoni Centralne banke Hrvatske kompatibilni sa zakonima evrozone o Evropskoj centralnoj banci.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE