Hrvatska pocinje gradnju skladista za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Region

Hrvatska počinje gradnju skladišta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Hrvatska kreće u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada (RAO) u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na toj lokaciji će se skladišti nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području Republike Hrvatske.

Naime, danas bi se, prema pisanju Večernjeg lista, u Fondu za finansiranje razgradnje NEK trebale otvoriti ponude za posao izrade dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za dobijanje dozvola za gradnju tog centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 miliona kuna bez PDV-a.

Prema Nacionalnom programu sprovođenja Strategije zbrinjavanja RAO, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Republike Hrvatske donijela krajem 2018, Trgovska gora i Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. Međutim, tada je još bila postojala mogućnost da se Hrvatska i Slovenija dogovore o gradnji zajedničkog skladišta za NSRAO iz NEK-a, ali do tog dogovora ipak nije došlo. Prema međudržavnom sporazumu, Hrvatska svoj dio iz NSRAO iz Krškog mora preuzeti od 2023.

U Fondu s tim konkursom kreću u izradu projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije uticaja na okolinu. Napominju da će kao podloga za tu dokumentaciju biti provedeno više istražnih radova za utvrđivanje geoloških i ostalih karakteristika terena, te nulta radiološka mjerenja za utvrđivanje postojećeg nivoa radioaktivnosti životne sredine.

"Za gradnju Centra potrebno je dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu, te nakon toga upotrebnu dozvolu kojoj prethodi potvrda tijela nadležnog za radiološku i nuklearnu sigurnost o mogućnosti početka rada skladišta", kažu u Fondu.

Navode i da je početak gradnje Centra planiran za 2023. godinu, a završetak za 2024. Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 10 miliona evra. Skladišta Centra projektiraju se za prihvat oko 3.000 kubnih metara RAO, što je, objašnjavaju u Fondu, polovina ukupne količine pogonskog i dekomisijskog NSRAO iz NEK-a te institucionalni RAO nastao na području Hrvatske, uključujući i radioaktivni otpad nastao razgradnjom skladišta u Institutu Ruđer Bošković i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Možda će vas zanimati

"Iz NEK-a će u Centar biti dopremljeno nešto manje od 3.000 kubnih metara NSRAO koji će prije skladištenja u Centru biti otpremljen na obradu i kondicioniranje u neki od evropskih centara za obradu radioaktivnog otpada. U Centar će se zaprimati obrađen i kondicioniran u licencirane betonske spremnike", navode u Fondu.

A gradnja centra za RAO bilo gdje izaziva buru reakcija u javnosti pa tako i u slučaju Trgovske gore gdje postoji veliki otpor lokalnog stanovništva prema projektu.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE