Dvor na Uni nuklearni otpad

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Region

Opština Dvor na Uni: Ne želimo nuklearni otpad na Trgovskoj gori

Autor SRNA
Autor SRNA

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina istakao je danas da je jasan stav stanovnika ove lokalne zajednice - da ne žele da radioaktivni otpad bude odlagan u kasarni "Čerkezovac" u ovoj opštini, i da su sve odluke do sada donesene mimo njihove volje.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Sve dosadašnje nametnute procedure i odluke donesene su protiv volje građana i predstavljaju zakon jačeg, većih političkih centara moći i interesnih grupa," kaže Arbutina.

Arbutina je naglasio da će nastaviti da zastupa stav svojih sugrađana po pitanju radioaktivnog otpada i da će postupak voditi transparentno.

"Sve informacije i dopise koje dobijem po pitanju radioaktivnog otpada dostavljam Vijeću i objavljujem na službenim stranicama opštine. Tako će biti i dalje", saopštio je Arbutina.

Pročitajte i ovoOn je napomenuo da je stav o zbrinjavanju radioaktivnog otpada na području opštine Dvor donijelo Vijeće i građani na zborovima građana.

"Sve ostale odluke o ovoj temi, Vijeće je donijelo jednoglasno. Cijela dosadašnja nametnuta procedura i donesene odluke protiv naše volje, čin su zakona jačega, većih političkih centara moći i interesnih grupa", naveo je Arbutina.

On je rekao da je na sjednici Opštinskog vijeća u petak, 24. aprila, upoznao vijećnike o dva dopisa iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško".

Arbutina je naveo da je prvi dopis, u kojem ih informišu o preuzimanju kasarne "Čerkezovac" od Ministarstva zaštite okoline i energetike, dobio 6. aprila.

"Drugi dopis sam dobio 22. aprila, u kojem nas pozivaju da predložimo jednog člana u komisiju za sprovođenje postupka javne nabavke i za istražne radove za sticanje potpunog uvida u geološki sastav lokacije, usluge mjerenja prirodne radioaktivnosti okoline, odnosno utvrđivanje nultog stanja prirodne radioaktivnosti područja Čerkezovac i opšine Dvor, te izrade projektne dokumentacije, sigurnosnih analiza i studije uticaja na okolinu", dodao je Arbutina.

Prema njegovim riječima, vijećnici se nisu izjašnjavala o sadržaju dopisa, a kroz raspravu su ponovili poznati stav - da su protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada na području opštine Dvor.

"Istaknuto je da je to državni projekt i da se ne poštuju dva osnovna načela, transparentnost i uključenost lokalne zajednice u postupku zbrinjavanja radioaktivnog otpada koji je sama država uvela.

Zadnjim činom, o preuzimanju kasarne Čerkezovac u vrijeme varednog stanja, pokazali su koliku su im bitna ta dva načela i koliko je bitan stav građana i opštine Dvor u cijelom ovom procesu iako je stvorena klima da ključ u cijelom ovom procesu drži lokalna zajednica, što ne odgovara stvarnom stanju. Činom preuzimanja, pokazalo se da postupak ide svojim tokom i da se na svaki način pokušava ignorisati otpor građana, ne birajući sredstva. Isto tako, pokušavaju nas uključiti u nebitne postupke, a bitni se prećutkuju", rekao je Arbutina.

On smatra da je problem što ovaj proces predugo traje, preko četrdeset godina i nema razlike u pristupu političkih elita ovoj temi za sve to vrijeme.

"Svjedoci smo u posljednjih pet godina mnogih rješenja koja su pojedini političari iznosili, mnogih obećanja, protesta, kao i mnogih podjela i optužbi. Da je od tih mnogobrojnih rješenja i obećanja samo mali dio sproveden u djelo, Čerkezovac ne bi više bio jedina lokacija u Hrvatskoj za odlaganje radioaktivnog otpada. Nažalost nije, ova tema je sredstvo za ostvarenje cilja. To je dovelo do loše klime i podjele među građanima, iako imamo isti stav - ne želimo radioaktivni otpad u Dvoru", poručio je Arbutina.

Hrvatska namjerava da otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže u nekadašnjem vojnom objektu "Čerkezovac", gdje postoje vojni objekti nekadašnje JNA ukopani u Trgovskoj gori tri kilometra od granice sa BiH, odnosno opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

Procjene pokazuju da bi odlagalište otpada ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu Une.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE