• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je klimatska klasa frižidera važna: Pogrešan izbor može dovesti do otkazivanja motora

Autor Ilija Baošić

Klimatska klasa frižidera mora biti u skladu sa temperaturom okoline u kojoj će uređaj raditi kako ne bi došlo do ozbiljnih kvarova.

 Klimatska klasa frižidera kvar Izvor: SmartLife / Samsung

Prilikom kupovine frižidera uglavnom se najviše pažnje poklanja tome koji brend odabrati i za koji tip frižidera se odlučiti, to jest da li izabrati kombinovani frižider, side-by-side frižider, ugradni frižider itd. Potom se gledaju tehničke karakteristike poput zapremine, visine, širine, energetske klase i slično, a među brojnim parametrima na koje bi trebalo obratiti pažnju jedan često ostane zanemjaren - to je klimatska klasa frižidera ili klimatski razred frižidera.

Klimatske klase frižidera je važno poznavati iz razloga što ukazuju na to koji je najoptimalniji opseg temperature na kojoj frižider može da funkcioniše bez problema. Ukoliko frižider držite u prostoru koji je topliji ili hladniji u odnosu na temperaturu koju propisuje klimatska klasa vašeg frižidera, može doći do toga da frižider ne radi pravilno, a na duže staze i do kvara.

Drugačije rečeno, ukoliko je razlika između temperature okoline i temperature koja treba da bude u unutrašnjosti frižidera previše velika, motor frižidera će morati intenzivnije da radi kako bi postigao potrebnu temperaturu, a time se skraćuje životni vijek uređaja.

Ipak, nije teško odabrati frižider koji će vas služiti dobro, ukoliko znate ša je klimatska klasa frižidera i kako se ona označava u tehničkoj specifikacijia, a o tome će biti riječi u nastavku ovog teksta.

Šta su klimatske klase frižidera i kako se označavaju?

Klimatske klase frižidera tj. klimatski razredi pokazuju raspon spoljašnje (sobne) temperature u okviru kojeg frižider može nesmetano da radi.

Primjera radi, ukoliko izaberete frižider klimatske klase N (normalni klimatski razred), to znači da je potrebno da ga držite u prostoriji u kojoj temperatura ne silazi ispod 16 °C i ne prelazi 32 °C.

Klimatske klase tj. klimatski razredi se označavaju slovima abecede i ima ih ukupno četiri, a to su:

  • SN (subnormalna): od 10 °C do 32 °C;
  • N (normalna): od 16 °C do 32 °C;
  • ST (subtropska): od 18 °C do 38 °C;
  • T (tropska): od 18 °C do 43 °C

Subnormalni klimatski razred označava da frižider može da stoji i nesmetano radi i u hladnijim prostorijama, kao što su podrumi, garaže, hodnici, pomoćne prostorije i sl. Frižider sa subnormalnom klimatskom klasom je pogodan za kuće i stanove u kojima grejanje nije ujednačeno u svim prostorijama ili u kojima nema mjesta za frižider u kuhinji.

Frižideri iz normalnog klimatskog razreda spadaju među najzastupljenije na tržištu, jer pokrivaju uobičajeni raspon temperature na našem području. Frižidere ove klimatske klase ne bi trebalo držati u veoma hladnim prostorijama, a tokom ljetnjeg perioda bi trebalo paziti da sobna temperatura ne prelazi preporučenu, što često uključuje rad frižidera u prostoriji rashlađenoj pomoću klima uređaja.

Izvor: SMARTLife / Gorenje Srbija

Subtropski klimatski razred podrazumijeva da frižider može efikasno da radi i u uslovima u kojima je temperatura pretežno iznad prosječne. I pored toga što frižider ove klimatske klase može nesmetano da radi na temperaturama do skoro 40 °C, u ovom slučaju bi takođe trebalo paziti da temperatura u svakom trenutku bude u okviru koji je definisan ST klimatskom klasom, kako biste obezbijedili neopterećen i efikasan rad frižidera.

Tropskom klimatskom razredu pripadaju frižideri koji mogu da budu postavljeni u prostorijama u kojima je konstantno visoka temperatura, kao i u prostorijama koje ne mogu da se rashlade koliko bi trebalo usljed nedostatka klima-uređaja. Frižideri koji imaju ovu klimatsku klasu su odlični za ljetnjikovce i vikendice koje su u veoma toploj klimi, posebno one u kojima ne postoji adekvatan način za rashlađivanje ili iz nekog razloga klima ne može da se koristi.

Savremeni modeli frižidera često imaju oznaku više klimatskih klasa, pa tako možete da pronađete i frižidere koji mogu da rade u temperaturnom opsegu koji obuhvata sva četiri klimatska razreda. Ovakvi frižideri uglavnom spadaju u kategoriju skupljih, ali zauzvrat pružaju mogućnost rada u svim uslovima i najčešće su opremljeni brojnim savremenim tehnologijama.

Kako da saznate kojoj klimatskoj klasi pripada frižider koji planirate da kupite?

Najsigurniji način da provjerite kojoj klimatskoj klasi pripada određeni frižider jeste da pogledate klimatsku oznaku koja se obično nalazi na zadnjoj strani frižidera ili u unutrašnjosti frižidera, na pločici ili naljepnici koja sadrži najosnovnije informacije o uređaju (proizvođač, model, radni napon…).

S obzirom na to da je frižider uređaj koji može da traje dugi niz godina, pa čak i dvije-tri decenije, razmislite o modelima koji imaju kombinovane klimatske klase, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je iz godine u godinu prosječna temperatura sve veća.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop