• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesenja poslastica: Zapečena bundeva s bijelim lukom i medom

Autor Nikolina Damjanić

Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njenih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti, a o ljekovitim svojstvima bundeve se iznova priča, bundeva je najukusnija u jesen jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranjivih materija.

 Recept za pečenu bundevu Izvor: Shutterstock

Iskoristite maksimalno bundevu ove jeseni i obogatite svoj organizam vitaminima A i C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, željezom, kalijumom, magnezijumom i fosforom.

Bundevu najčešće pripremamo u obliku potaža, variva, džemova i kolača, a u nastavku donosimo zanimljiv recept za zapečenu bundevu u kombinaciji slatkog, slanog i pikantnog.

Savršen je izbor za predjelo, užinu, a možda čak i prilog uz meso kao glavno jelo.

Recept

Sastojci:

1 kg bundeve

1,5 kašika maslinovog ulja

1 kašika meda

1 čen bijelog luka

1 svježa ljuta paprika

so

Priprema:

Bundevu isijecite na kriške. Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte kriške bundeve. U činiji pomiješajte maslinovo ulje, med i izgnječen čen bijelog luka. Prelijte dobijenom smjesom svaku krišku bundeve. Pecite bundevu oko 40 minuta u rerni koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni, a povremeno okrenite kriške na drugu stranu kako bi se ravnomjerno zapekle. Kad porumene i omekšaju, znaćete da su dobro pečene. Testirajte viljuškom da li su mekane. Servirajte na tanjire kriške bundeve, a zatim ih pospite solju, a po želji i isjeckenom svježom ljutom paprikom za one koji vole pikantno.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop