Danas za ručak predlažemo da napravite lazanje verde sa spanaćem i piletinom.
Ovo jelo je "prste da poližeš", prepuno finog bešamel krema i savršeno aromatično.
Sastojci:
250 ml punomasnog mlijeka
2 kašike maslinovog ulja
90 g crnog luka, sjeckanog
3 kašike bijelog luka, sitno nasjeckanog
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušenog origana
½ kašičice tucane paprike
1 kašičica morske soli
180 g spanaća
250 g kuvane piletine
250 ml pilećeg bujona
30 g brašna
¼ kašičice muskatnog oraščića
200 g rendanog kačkavalja
170 g tijesta za lazanje
Način pripreme:
Prvo zagrijte rernu na 190 stepeni. Zagrijte veliki tiganj na umjerenoj temperaturi i dodajte ulje, luk, bijeli luk, bosiljak, origano, tucanu papriku i ¼ kašičice soli. Pržite oko 3-4 minuta, pa dodajte svježi spanać i pržite dok ne usahne, oko 10-15 sekundi. Skinite tiganj sa vatre i umiješajte piletinu.
U maloj činiji pomiješajte ½ pilećeg bujona sa brašnom, dok se ne dobije gusta konzistencija i ostavite na stranu. Pomiješajte preostali bujon, mlijeko, muskatni oraščić i 1 kašičicu soli u srednjem loncu i kuvajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Kada proključa, dodajte smjesu bujona i brašna i neprestano miješajte. Dinstajte dok se ne zgusne, oko 6 minuta i umiješajte 100 g kačkavalja. Sklonite sa vatre.
Sipajte dio sosa na dno velikog tiganja. Preko njega stavite 1 list za lazanje, rasporedite dio mješavine piletine, zatim opet sos i trećinu rendanog kačkavalja. Ponovite slojeve tri puta, završavajući sosom i sirom. Posudu za pečenje prekrijte folijom i pecite 20-25 minuta.
BONUS VIDEO:
(MONDO/Stvar ukusa)