• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad se kaže slatko, misli se - baklava (FOTO)

Autor Anadolija

Inspirisan "Muzejom čokolade" u Njemačkoj, Oguzhan Sajgili je osnovao je "Muzej baklave" u turskom Gaziantepu, gradu poznatom po ovoj poslastici.

Radionica je prije dva mjeseca dobila status muzeja, a posjetioci šest dana u sedmici imaju priliku da upoznaju sve faze nastanka baklave. Naravno, degustacija se podrazumijeva.

Sajgili kaže kako ga je "Muzej čokolade" oduševio, pa je odlučio napraviti nešto slično i u Gaziantepu kako bi doprinio razvoju turizma tog grada.

"Gastronomija ovog grada je veoma dobra. Kad se kaže slatko, odmah se pomisli na baklavu", rekao je Sajgili koji se po povratku iz Njemačke odlučio na realizaciju ideje i otvaranja muzeja.

Dodao je kako je ozbiljno pristupio pripremama i da je dugo birao mjesto za muzej.

"Pripremna faza je trajala tri godine. Nakon dugogodišnjeg rada, prije dva mjeseca smo dobili status muzeja", kaže Sajgili i dodaje kako je sve manje majstora koji jufke razvijaju ručno i da ih mašine sve više zamjenjuju.

Dodao je kako nije bilo nimalo lako naći majstora koji bi ručno pravio baklavu.

"Ovdje se pokazuje svaka faza izrade baklave, a mi se trudimo da ovu umjetnost održimo živom. Ko zna, možda iz našeg muzeja nekad izađu novi majstori za baklavu", kazao je.



Sve je više ljudi koji posjećuju ovaj neobični muzej u kome mogu da saznaju sve od baklava-majstora lično.

"Posjetioci imaju priliku vidjeti kako pravljenje baklave ima mnogo detalja i da je riječ o umjetnosti", smatra Sajgili.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop