Ovo jelo iz Rusije popularno je još od 19. vijeka, evo kako da ga sami napravite!
Govedina "stroganov" važi za jedan od globalno najpopularnijih specijaliteta iz Rusije. Ovo klasično jelo bogatog ukusa i mirisa prvi put je spomenuto u ruskom kuvaru "Poklon mladim domaćicama" iz 1871. godine. Ovaj recept proširio se čitavom planetom, i popularan je u restoranima od Japana do Skandinavije.
Evo moderne, jednako ukusne verzije, isprobajte je!
Sastojci:
400 grama goveđe plećke
300 grama šampinjona
300 grama suve tjestenine
Jedan srednji luk
Litar goveđe supe od kocke
Dva čena bijelog luka
Dvije kašike senfa
Jedna kašika koncentrata paradajza
Dvije kašičice gustina
Kisela pavlaka
Kašika maslaca
Majčina dušica
So, biber
Maslinovo ulje
Priprema:
U većem tiganju, zagrijte maslinovo ulje. Dodajte govedinu isječenu na kocke, začinite solju i biberom i zapecite je sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i odložite u činiju, a u tiganju zatim propržite pečurke isečene na režnjeve. Dodajte ih govedini.
U istom tiganju propržite sjeckani crni luk, zatim dodajte isjeckani bijeli luk, majčinu dušicu i koncentrat paradajza. Od goveđe supe odvojite jedan decilitar i u činijici ga pomiješajte sa gustinom. U sos umiješajte senf, a zatim dodajte ostatak goveđe supe i pustite da proključa.
Tjesteninu obarite po uputstvu sa pakovanja, ocijedite i dodajte malo maslaca, kako se ne bi zalijepila.
Dodajte govedinu, pečurke i gustin u tiganj sa sosom, i dinstajte još 10-12 minuta, taman dok tjestenina ne bude gotova. Sklonite sa vatre, umiješajte kiselu pavlaku, i servirajte sa tjesteninom dok je još uvek toplo.
Znate li vi neki drugi ruski specijalitet? Recite nam u komentarima!