• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja godine pogledajte izložbu "Volare" Bose Ostić u Banskom dvoru

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izložba „Volare“ Bose Ostić dobitnice nagrade Plaketa Banskog dvora" za 2019/2020. godinu otvorena je u petak u Malom izložbenom salonu Banskog dvora.

 Do kraja godine pogledajte izložbu "Volare" Bose Ostić u Banskom dvoru Izvor: Banski dvor/Promo (za mondo.ba)

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja se već treću godinu za redom dodjeljuje najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Plaketu Banskog dvora akademskoj slikarki Bosi Ostić uručio je direktor Banskog dvora Mladen Matović. O postavci su govorili i urednik likovnog programa Banskog dvora Slobodan Vidović i prof. dr Miroslav Drljača.

Izložba će biti otvorena do kraja decembra, a posjetici će biti u prilici da vide 12 slika i pet instalacija.

"Prije svega želim da se zahvalim Banskom dvoru na ovoj nagradi i na jednoj vrlo profesionalnoj saradnji", naglasila je Ostićeva.

Izvor: Banski dvor/Promo (za mondo.ba)

Slike i instalacije koje prati naziv „Volare“ što u prevodu znači „Letjeti“ predstavljaju vlastito istraživanje i traganje za beskonačnim plaventilom i svega onoga što se nalazi na njemu i ispred njega. Koncepirane tako da akcenat bude baziran na različitosti formata slika koje posmatrača dovode do tačke gdje „oblaci postaju oblici“.

"Glavna tema moje izložbe i mog rada jeste nebo, oblaci i uopšte nebeska prostranstva. Ova tema me zainteresovala nekad na četvrtoj godini studija i to je ono što sam istraživala, a Plaketa Banskog dvora i ova izložba su rezultat mog rada", kazala je Bosa Ostić koja je ovu izložbu pripremala godinu dana.

Možda će vas zanimati

Najfascinantnije u temi neba je, kako kaže ova umjetnica, njegova daljina.

"Ta distanca i nedostižnost je ono što me privuklo ovoj temi, a kada je nešto nedostižno, obično to priželjkujemo da upoznamo", dodala je Ostićeva.

Prikazani minimalistički oblaci svedeni na osnovne boje, strani i daleki, realni i nerealni praćeni su „neon svjetlom“.

Izvor: Banski dvor/Promo (za mondo.ba)

"Uvijek sam težila da svoj rad predstavim kao inovativan. Iz tih razloga nisam se zadržala samo na tehnici ulje na platnu, dodala sam neon svjetlo, koje se kroz slike provlači i vezuje. Takođe tu su i instalacije. Svaka može biti dio ove serije slika, a zainteresovali su me i dvodimenzionalni oblaci na kojima se takođe prikazuje neon svjetlo. Rekla bih da je to neon svjetlo nešto što je specifično za ovu izložbu", kazala je umjetnica.

Odlazeći dalje od vidljivog i prepoznatljivog, Bosa svoj umjetnički i misaoni let, kako je rekao profesor Drljača, usmjerava ka vlastitom bogatstvu potisnutog i zaboravljenog i tako pred nas donosi lično viđenje unutrašnjih kosmičkih prostora.

"Izloženi radovi govore o marljivosti, hrabrosti, odlučnosti, senzibilitetu pri odabiru motiva i želji za stvaranjem novog. Pred nama je umjetnica koja likovno promišlja viđeno. Teško je predviđeti umjetnički put, no put Bose Ostić zasigurno nagovještava uspjeh, a mi se nadamo da ćemo biti svjedoci njenog neumornog traganja i otkrića u nepreglednim prostorima zemlje i neba", zaključio je on.

(Mondo.ba)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop