• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva digitalna arhiva uspavanki iz cijelog svijeta - pridružite se i vi! (VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Inicijativa “Snivaj snove/Dream Dreams” je prva digitalna platforma koja čuva uspavanke

-
Izvor: YouTube/Dream Dreams

Artistička laboratorija ART LAB iz Sarajeva i Tirana Ekspres iz Albanije pokrenuli su projekat pod nazivom “Snivaj snove/Dream Dreams”, posvećenu uspavankama kao ugroženoj kulturnoj baštini koja je nepravedno zanemarena i ubrzano nestaje. Projekat je podržan od Berlinske fondacije MitOST kroz program Tandem Western Balkans.

„Brojne studije potvrđuju koristi tradicionalnih metoda uspavljivanja u ranom djetinjstvu za zdrav psihički razvoj, izgradnju porodičnih veza i povjerenja, samopouzdanje djeteta, razvoj sluha i jezičkih vještina, proširenje vokabulara i brži razvoj sposobnosti razumijevanja, izražavanja i muzikalnosti djeteta, što ima pozitivan uticaj na djetetov dalji razvoj, socijalizaciju i školovanje“, kažu pokretači inicijative.

Dreamdreams.ba biće prva online platforma i arhiva uspavanki u svijetu koja okuplja mnoge profesionalce: muzičare, pedagoge, etnomuzikologe, producente, lingviste, prevodioce. U planu je i YouTube kanal Dream Dreams, na kojem će biti prikupljene uspavanke iz svijeta kao i autentične uspavanke iz našeg regiona.

Izvor: Facebook/Dream Dreams

Običaj uspavljivanja djece pričanjem priča i pjevanjem uspavanki ubrzano nestaje, nemilosrdno ga zamjenjuje trend uspavljivanja putem ekrana televizora, računara, tableta, telefona.

Direktni kontakt i bliskost roditelja i djece kroz glas, dodir, narativ i melodiju koji gradi dječije samopouzdanje, emotivno sazrijevanje, širi vokabular i prenosi važne verbalne i neverbalne poruke, na žalost sve je rijeđi. Uz surogat digitalne kontakte, djeca se sve slabije socijalizuju i u vlastitoj porodici i u procesu školovanja. To je samo jedan od faktora što su lakše i teže mentalne poteškoće kod mladih u alarmantnom porastu.

“Nocturno”, autora Zdenka Runjića i Jakše Fiamenga, oživio je legendarni Oliver Dragojević još 1979. Godine, a izvedbu koju slušate danas kao prvu uspavanku projekta Dream Dreams, otpjevala je sjajna Antonija Batinić, prepoznatljivi vokal Mostar Sevdah Reuniona. Snimljena je uživo tokom pandemije na pustim ulicama Sarajeva, a Antonijin čarobni glas obojio je gradske ulice u sitni sat.

Izvor: ART LAB

“Ovih dana se navršava pet godina od tragične smrti dječaka Mahira Rakovca iz Sarajeva. Želimo posvetiti Antonijinu izvedbu Nocturna sjećanju na Mahira i njegovu porodicu i zamoliti sve roditelje da pronađu vrijeme zagrljaja, blizine i pjevanja za svoju djecu. Takvi momenti su važni za osjećaje sigurnosti i ljubavi za sve nas. Nadamo se da će Nocturno pomoći da roditelji pronadju to dijete u sebi koje su nekad bili te da će ponovo pjevati svojoj djeci”, ističe Sabina Šapić, direktorka Art Laba.

Ukoliko i vi koristite uspavanke, napjeve i pričice za uspavljivanje svoje djece ili se sjećate čime su vas uspavljivali vaši roditelji – snimite i pošalju snimak uz kratak opis na email adresu: [email protected].

Vaša sposobnost pjevanja, intonacija ili ljepota glasa nisu bitni, bitno je da se ovi tekstovi i melodije sačuvaju od zaborava.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop