• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan Ivi Andriću uručena Nobelova nagrada

Autor Siniša Stanić

Srpskom književniku Ivi Andriću je na današnji dan 1961. godine uručena Nobelova nagrada za književnost, koju je primio na svečanosti u Stokholmu pred 700 zvanica i švedskom kraljevskom porodicom u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije.

 Na današnji dan Ivi Andriću uručena Nobelova nagrada Izvor: Printscreen

Andrić je u Stokholmu doživio najveći publicitet.

U prostorijama Kraljevske čekaonice Stokholmskog aerodroma, naizmjenično je, na srpskom, njemačkom i francuskom, odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara koji su bili prijatno zatečeni piščevim poznavanjem savremene švedske književnosti.

Tokom petnaestodnevnog boravka u Švedskoj, Andrić je posjetio mnoge ustanove, među kojima i Nacionalnu i Modernu galeriju, te prisustvovao velikom broju susreta, razgovora i svečanosti, od kojih je najvažnija ceremonija uručenja Nobelove nagrade.

Možda će vas zanimati

Desetog decembra, Ivo Andić je stupio na raskošnu scenu, našavši se pred 700 zvanica pseudobaroknog Koncert-hola, koji je već bio i novogodišnje ukrašen, naveli su novinari tog doba.

U tom polubajkovitom ambijentu fanfare su označile dolazak švedskog suverena Gustava Adolfa Šestog, kraljice Luize i članova kraljevske kuće.

Te godine, predsjednik Nobelove fondacije nije se libio da kritikuje svijet koji je u neprekidnoj trci u naoružavanju, u kojem jedni žive u izobilju dok su drugi u stalnom egzistencijalnom balansiranju.

Dobitnik Nobelove nagrade za kljiževnost Ivo Andrić predstavljen je sljedećim riječima:

"Andrić nosi u sebi mnogo nježnosti za ljude, ali ne uzmiče pred strahotama, niti pred nasiljem, koje u njegovim očima potvrđuje stvarnost zla. On je pisac koji je majstor jednog sasvim ličnog, originalnog kruga motiva. On otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svjetske hronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena".

Andrić je potom primio povelju izrađenu za tu priliku, na kojoj su zlatotiskom ispisani podaci o laureatu i sastavu Nobelovog komiteta koji je donio odluku o nagradi, kao i sam tekst odluke sa obrazloženjem na švedskom jeziku.

Diploma je sačinjena od pergamenta kaširanog na dasci presvučenoj plavom kožom i sastoji se iz dva dijela.

Piscu je uručena i zlatna medalja sa Nobelovim likom na aversu, bareljefom mladića koji pod lovorom zapisuje pjevanje muza na reversu, na kojem je i stih iz šestog pjevanja Vergilijeve Eneide: "Kako je slatko vidjeti ljudski život oplemenjen pronalascima", kao i Andrićevo ime.

Laureat je dobio i novčani ček Skandinavske banke na 250.000 švedskih kruna (tu svotu je ustupio za unapređenje bibliotekarstva u tadašnjoj SR BiH).

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop