• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luiz Glik dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Autor mondo.ba

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je američka pjesnikinja Luiz Glik.

 Luiz Glik dobitnica Nobelove nagrade za književnost Izvor: Kurir

Luiz Glik je i dobitnica Pulicerove nagrade za poeziju 1993. godine.

Potomak je mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. vijeka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi.

Prateći ovu poetiku ona tretira pjesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pjesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svijet tako što upotrebljava obične svakodnevne riječi.

U eseju Dokazi i teorije navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem. Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu Divlji iris. Bila je pjesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Trenutno je pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u državi Masačusets.

Ove godine bez banketai velikog okupljanja

Među visokopozicioniranim imenima za ovogodišnje najprestižnije svijetsko književno priznanje ove godine bili su Haruki Murakami i Margaret Atvud...

Kako je ranije saopštio Nobelov institut, dodjele Nobelove nagrade ove godine su izmijenjene zbog pandemije koronavirusa, bez banketa i velikog okupljanja.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i novčanog dijela od devet miliona švedskih kruna, odnosno oko 865.000 evra a, podsjetimo, osnovana je zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želio da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovječanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodjeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio je austrijski književnik Peter Handke.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop