• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Brankovo kolo": Među dobitnicima nagrade i pjesnik iz Banjaluke

Autor Dušan Volaš

Prestižna nagrada Brankovog kola za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku - "Pečat varoši sremskokarlovačke", ravnopravno je pripala ove godine Andriji Raduloviću, Ivanu Despotoviću, Dajani Petrović, te Milanu Rakulju iz Banjaluke.

 "Brankovo kolo": Među dobitnicima nagrade i pjesnik iz Banjaluke Izvor: Brankovo kolo/Promo

Nagrada će laureatima biti svečano uručena na dan rođenja Branka Radičevića, na "Proljećnim Brankovim danima 2022" u Sremskim Karlovcima, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, gdje se pjesnik školovao od 1835. do 1841. godine, saopšteno je iz "Brankovog kola".

Jedan od dobitnika nagrade je Milan Rakulj, rođen 1985. godine u Livnu, koji je diplomirao srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci, gdje živi i stvara.

Možda će vas zanimati

Najmlađi ovogodišnji laureat, nakon dvije knjige objavljene u Brankovom kolu, nagradu "Pečat varoši sremskokarlovačke" prima za treću po redu pjesničku zbirku "Razglednice iz trećeg svijeta".

U obrazloženju se navodi da je ovo knjiga pjesničke zrelosti, gdje autorsko "Ja" govori u ime zanemelih i bespomoćnih masa na južnoslovenskom dijelu Balkana.

"Samorodan i hrabar pesnik, jedinstven s obe strane Drine", piše u obrazloženju žirija Brankovog kola.

U tekstu se navodi da sintagmu "treći svijet" u Rakuljevoj knjizi treba posmatrati najmanje na dva nivoa - kao kolonijalni ambijent, afrički ili balkanski svejedno, ali i kao jedan od "tri svijeta" u BiH, u kojoj se javni život odvija na medijski izazvanim i nikad završenim etničkim podjelama i zamkama, iako svi govore istim jezikom i žive pod istim nebom, na istoj oranici.

Nagrađena knjiga "Razglednice iz trećeg svijeta" Milana Rakulja predstavlja ogromno osvježenje sa velikim ulogom i bukvalno oživljavanje balzamovanog mrtvila na našim pjesničkim prostorima, piše u obrazloženju.

Dajana Petrović, rođena 1981. godine u Slavonskom Brodu, završila je bogosloviju na Beogradskom univerzitetu, a živi u Valjevu.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" dobila je za četvrtu po redu knjigu "Pesma je došla po mene", koja sadrži 89 pjesama o pjesmi, o nadahnuću, o činu stvaranja, pjesničkom nad-jeziku, o pjesniku na ovom i onom svijetu, o poeziji i riječi, o Bogu i pjesmi.

Ivan Despotović, rođen 1978. godine u Beogradu, diplomirao je na katedri za Opštu književnost i teoriju na Filološkom fakultetu u Beogradu, a nagradu "Pečat varoši sremskokarlovačke" dobio je za knjigu izabranih i novih pjesama "Plava knjiga", koja je njegova sedma po redu knjiga poezije, uz pet proznih.

Andrija Radulović, rođen 1970. godine u Podgorici, studirao je istoriju na Univerizetu Crne Gore, a studije razredne nastave završio u Novom Sadu.

Objavio je desetak pjesničkih knjiga od kojih je najnovija "General i lasta", koja je izdata u Crnoj Gori, ovjenčana "Pečatom varoši sremskokarlovačke".

Odluku o nagradama je donio danas žiri Brankovog kola u sastavu Krstivoje Ilić, Jelena Aleksić i predsjednik žirija Nenad Grujičić.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop