• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Sonje Savić "Istinita priča o otkriću": Psihoterapija kao umjetnost - ovo je najstrašnije što sam učinila!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Banjalučka multimedijalna umjetnica Sonja Savić postavila je u galeriji "Vagon" izložbu "Istinita priča o otkriću", koja prikazuje psihoterapiju na jedinstven način.

 Banjaluka: Izložba Sonje Savić "Istinita priča o otkriću" (FOTO) Izvor: Dalibor Danilović za mondo.ba

U duboko traumatizovanom društvu, koje je u posljednjih dvjestotinjak godina proizvelo krvave istorije za barem desetak prosječnih evropskih država, nataložilo se mnogo toga teškog i mučnog u svakom pojedincu, koji se s tim teretom nosi kako zna i umije.

Ako pritom dodamo i opterećenost poslije tek predeverane pandemije korona virusa, borbom za svakodnevno preživljavanje zbog materijalne situacije, kao i neizvjesnom budućnošću i potencijalnog nuklearnog sukoba, onda je lako pretpostaviti da mnogi od nas potraže psihološko savjetovanje.

To je učinila i Sonja Savić, multimedijalna umjetnica iz Banjaluke, koja je nakon razgovora sa psihoterapeutkinjom Dijanom Lazarevićem odlučila da sve emocije "ogoljene do koske" predstavi široj javnosti kao izložbu pod nazivom: "Istinita priča o otkriću".

Iznenađujuće je što je u petak uveče na otvaranju izložbe galerija "Vagon" bila premala da primi sve zainteresovane šta je to Banjalučanka otkrila o sebi i nama, kako je pokušala da razbije generacijske "mantre" u vlastitoj porodici i kako je mnoge posjetioce natjerala na suze.

"Proces psihoterapije je jedno od najintimnijih iskustava koje čovjek može da dozvoli i omogući. Samim tim veoma je teško nekom predočiti kako to sve izgleda i na koji način funkcioniše. Prolazeći kroz taj proces, javila se potreba da sve te benefite podijelim sa drugima", rekla je umjetnica, koja zbog vlastitog imena i prezimena nosi i "breme" nekadašnje slavne jugoslovenske glumice.

"Nomen est omen", rekli bi stari Latini, a njena postavka je nešto "najstrašnije što je sebe natjerala da učini".

"Ovako nešto ne bih nikad uradila da nisam u procesu psihoterapije. Ovo je najranjiviji dio mene i evo sad je tu pred vama. Sam proces traje pola godine i promjene su vidljive i na psihičkom i na fizičkom nivou. Započeo je iz potrebe da se promijeni odbijajući tip vezivanja, a iznjedrio je razne probleme, odbrambene mehanizme, naslijeđene i stečene traume. Osvijestio je i rat kao jedan od bitnih faktora koji će kasnije u životu otežati svakodnevno funkcionisanje. Takođe osvijestio je pogrešna uvjerenja koja me sputavaju da budem ono što jesam. Ovaj iskorak je moja dozvola meni da prihvatim i njegujem to što zaista jesam, ali i poziv drugima da učine isto", dodala je Sonja.

U posljednje dvije godine, ona je asistent produkcije i sekretar režije, a radila je na serijama "Kosti" i "Advokado", kao i na kratkom filmu Saše Karanovića "Kostakurta". Takođe režirala je brojne muzičke spotove i prisutna je u medijima dugi niz godina radeći kao urednica magazina "Bosonoga".

Izložba traje do 26. maja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop