• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neponovljiv i originalan: Duško Trifunović - Pjesnik budućnosti

Autor Dušan Volaš

O Dušku Trifunoviću više je pisano nakon njegove smrti nego za života, i to je najveći spomenik za pisca, rečeno je u Istočnom Novom Sarajevu na promociji knjige "Tvoj nas uzdiže stih - posthumno o Dušku Trifunoviću", koju je priredio Branko Perić.

 promocija knjige o Dušku Trifunoviću Izvor: youtube/rts/printscreen

Na sinoćnjoj promociji, održanoj u okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske, istaknuto je da je Trifunović i danas pjesnik budućnosti iako nije među živima.

"Da je kojim slučajem Trifunović živ, danas bi imao 90 godina i sigurno bi bio mudar i dostojanstven starac. Duško je znao unaprijed sve što mi nismo znali i bio je neponovljiv, originalan i mudar. Duško nije umro, nije otišao i živi sa nama", rekao je Perić.

On je naveo da su u knjizi koju je priredio sabrani tekstovi pedesetak ljudi o Trifunoviću i njegovom djelu nakon smrti.

Teatrolog Strajo Krsmanović rekao je da je ova knjiga zbornik tekstova o Dušku Trifunoviću, ali i zapis o jednom vremenu.

"Sa Duškom niste mogli biti ništa drugo nego prijatelj. Duško je bio arhitekta poezije", ocijenio je Krsmanović, ističući da je Trifunović bio korifej tog vremena.

Publicista Đorđe Latinović naglasio je da je Duško Trifunović bio pjesnik u posebnom vremenu i da je uoči rata živio u Sarajevu, koje je bilo "najbolji grad za gubljenje vremena".

On je napomenuo da je posthumno objavljeno šest Trifunovićevih i devet knjiga koje se bave piščevim stvaralaštvom, te da postoje manifestacija i književna nagrada posvećena Trifunoviću.

Latinović je rekao da se snima i dokumentarni film o Trifunoviću, da pet ulica u Srbiji i tri u Republici Srpskoj nose njegovo ime, te da je u čast ovom srpskom književniku podignut spomenik u Sremskim Karlovcima.

"Duško Trifunović je pjesnik budućnosti bez obzira na to što nije među nama", istakao je Latinović.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine, prvu knjigu je objavio sa 25 godina, po dolasku u Sarajevo. On je napisao oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Trifunović je autor tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

On će ostati upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine, Trifunović je izbjegao u Novi Sad, gdje je i umro 2006. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

SRNA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop